Liang pori yang kelihatan pada wajah merupakan bukan hanya masalah perempuan, malah kaum lelaki juga turut stres mengalami situasi yang sama.

Sumber Gambar : Today.com

Macam-macam petua yang diberikan dan antaranya adalah letas ais, timun atau kiub tomato pada wajah. Ya, memang berkesan tetapi hanya menjadi untuk beberapa minit saja sebab kulit mengecut kerana bahan sejuk tadi.

Dah nak tahun 2021 pun, jom baiki pori dan kulit korang agar lebih sihat ditahun depan.

Oleh itu, perkongsian kali ini dibuat oleh Herry Rozular tentang tip kurangkan masalah pori terbuka mengunakan produk yang boleh korang dapatkan di drug stores.

So ini tipnya:

IKLAN

1. CLEANSING OIL.

Sumber Gambar : Herry Rozular

Menurut perkongsian lelaki ini, untuk mendapatkan kulit yang sihat dan pori bersih wajib mengunakan cleansing oil. Kita buat double cleansing method. Ramai sangat tanya if tak pakai makeup still boleh double cleansing pakai cleansing oil ke? Iye boleh. Even tak pakai makeup sekali pun, kita still nak buang sunscreen, kotoran, habuk2 yang melekat kat skin.

Why cleansing oil? Sebab kotoran yang berminyak lagi efektif dibuang oleh minyak. Kiranya mcm kotoran berminyak hanya boleh dibuang oleh minyak jugak. Biasa saya buat double cleansing malam je. Lepas dah pakai cleansing oil ni bilas muka then pakai cleanser biasa kita pulak on 2nd step. Trust me your skin will definitely bersih and jarang nak naik jerawat sebab pores bersih

2. SCRUB/CHEMICAL EXFOLIANT.

IKLAN
Sumber Gambar : Herry Rozular

Tip kedua ialah dengan rutin melakukan exfoliate. Seminggu sekali atau dua kali wajib lakukan. Paling penting jangan pilih atau pakai scrub kasar! Kalau tak berapa mahir lagi nak pakai chemical exfoliant pakai je scrub biasa. Cari yang halus je dan jangan scrub kasar-kasar.

Kita exfoliate ni boleh bersihkan pores sekaligus elakkan dia clogged. Bila pores clogged muncul la macam macam benda blackhead la whitehead la, jerawat la. Plus if kita kerap exfoliate bukan je skin makin halus tapi sebenarnya parut pun lama lama boleh pudar tau tak? So jangan malas! But please jangan scrub hari-hari tak boleh 😣 bila pores bersih, memang tak ketara sangat nampak pores kita.

3. CLAY MASK

Sumber Gambar : Herry Rozular

Ini wajib bagi mereka yang ada oily skin. Biasa orang oily skin ni memang akan ada masalah open pores ni. Fungsi clay mask ni dia nak sedut segala kotoran aka excess sebum yang boleh sumbat pori. For me, seminggu sekali cukup la tu clay mask. Since my skin oily, saya suka sangat pakai clay mask sebab memang lepas basuh nampak pores tu minimize sangat2. Kalau skin awak dry/normal/combi pun boleh pakai juga. Cuma for dry skin please make sure jangan pakai lama ye. Pakai je 10 minit cukup tak payah tunggu dia fully kering kita taknak dia sedut semua benda sampai skin kita jadi makin dry

IKLAN

4. ESSENCE/SERUM

Sumber Gambar : Herry Rozular

Terlalu banyak  essence/serum yang boleh cari di market khas untuk pores. Paling penting lelaki ini menyarankan untuk cari yang ada salicylic acid or niacinamide. Ha ini kerana ia  sangat bagus untuk minimize dan  pastikan pores bersih.

So lepas ni nak beli pape please jangan sebarangan beli je. Nak beli, check or baca label dulu ye. Sebab kadang tu orang dia ada masalah pores tapi beli benda yang tak membantu for minimizing pores. Oh satu lagi lupa, dah pakai segala benda kat atas jangan lupa sunscreen ye. Sunscreen bukan juga mampu halang pores besar tapi elak kedut, sunburn dan banyak lagi.

Amacam, familiar tak dengan produk-produk ni? Mesti selalu jumpa dekat drugstore kan. Ha, apa lagi pergi la cari. Hiks!

Sumber : Herry Rozular