Pernah rasa sakit tak di celah kuku bila kita terpotong kuku terlampau pendek atau menarik baki lebihan kuku selepas memotongnya. Rasa denyutnya tu memang terasa. Tapi tak adalah sakitnya seperti sakit gigi yang boleh buat orang makan penampar kalau terlalu banyak tanya.

Bila sebut soal kuku, orang perempuan sanggup menghabiskan duit untuk rawatan medicure dan pedicure iaitu rawatan kuku dan kaki semata-mata nak nampak cantik. Tapi orang lelaki tak perlulah buat semua ini, nanti orang kata “cik pon” pula.

Biasa, untuk memotong kuku yang panjang, kita akan menggunakan pemotong kuku atau disebut juga pengetip kuku. Tapi ada sesetengahnya  yang mempunyai “bad habbit” iaitu suka mengigit kuku sebab malas memotongnya. Sedap punya gigit, sedar tak sedar, celah-celah kuku sudah kemerahan sebab kita perlu menarik lebihan kuku. Ketika itu, sakitnya bukan main!

Ada setengahnya pula, memotong kuku terlalu pendek. Kata orang terlampau dalam. Sudahnya mulalah terkena cagu.

Cagu itu apa? Mungkin bagi usia remaja istilah ini kurang difahami tetapi cagu dan disebut juga cengkam berlaku bila kuku tumbuh ke sisi dan menekan isi (tisu). Bila dah kena, isi jari akan jadi sakit.

“Potong Kuku Terlalu Pendek, Pakai Pula Kasut Sempit, Siap Sedialah Kena Cagu! Sakitnya Bukan Main. Doktor Ini Bagi Cara Rawatannya…
Dr Kamarul Ariffin

 

Baca penjelasan Doktor Kamarul Ariffin Nor Sadan di fbnya.

Rasanya ramai yang pernah kena cagu (cengkam). Ramai juga yang pernah kena lebih daripada sekali. Ini saya nak beri sedikit tips macam mana nak cegah, dan rawat cagu.

Cagu berlaku apa bila sisi kuku tumbuh ke sisi dan menekan isi (tisu) di tepi jadi. Ini mengakibatkan isi jari itu menjadi sakit. Nak pakai kasut pun tak boleh.

“Potong Kuku Terlalu Pendek, Pakai Pula Kasut Sempit, Siap Sedialah Kena Cagu! Sakitnya Bukan Main. Doktor Ini Bagi Cara Rawatannya…
Inilah cagu, memang sakit bila kena…

 

Macam mana nak tahu kita kena cagu?

Tanda-tanda:
1. Isi di sisi kuku jari kaki mengalami keradangan. Tanda-tandanya adalah: sakit, bengkak, merah dan panas bila disentuh.

IKLAN

2.Jika kuku pada jari yang sakit itu kelihatan kelabu, dan berubah bentuk, ia tanda kuku itu ada jangkitan kulat. Jangkitan kulat adalah risiko mendapat cagu.

3. Isi di sisi kuku bernanah dan busuk. Ini tandanya isi (tisu) di sekitar cagu itu telah dijangkiti kuman. Jika cagu bernanah, and perlu segera berjumpa doktor.

Punca-punca

1. Potong kuku terlalu pendek dan membulat di hujungnya menambah risiko terkena cagu. Potongan begitu menyebabkan sisi kuku tumbuh mencengkam isi tepi jari.

2. Kasut yang terlalu ketat atau tirus boleh mengakibatkan sisi kuku menekan tisu di tepi jari. Jika keadaan ini berpanjangan mengakibatkan keradangan pada tisu itu.

3. Trauma (kecederaan) berulang kali pada jari kaki. Ini berkaitan dengan kerja atau aktiviti seseorang. Contohnya pada pemain bola sepak, pendaki gunung,

4. Jangkitan kulat pada kuku boleh menjadikan kuku berubah bentuk, dan boleh menyebabkan kuku tumbuh ke arah isi di tepi jari.

5.Jangkitan kuman pada isi (tisu) di sisi kuku, mengakibatkan tisu itu mengalami keradangan dan adakalanya bernanah.

IKLAN
“Potong Kuku Terlalu Pendek, Pakai Pula Kasut Sempit, Siap Sedialah Kena Cagu! Sakitnya Bukan Main. Doktor Ini Bagi Cara Rawatannya…
Potong kuku dengan cara yang betul…jangan sampai silap, boleh kena cagu

“Potong Kuku Terlalu Pendek, Pakai Pula Kasut Sempit, Siap Sedialah Kena Cagu! Sakitnya Bukan Main. Doktor Ini Bagi Cara Rawatannya…

 

Rawatan

1.Rendam dan cuci kuku dengan air suam 2 kali sehari. Namun, penghidap kencing manis disarankan agar berhati-hati prosedur ini. Pastikan air suam, bukan panas.

2.Splint(penyendal) boleh diletakkan di bawah kuku yang ada cagu. Boleh guna gauze sebagai penyendal. Ia akan beri masa kuku tumbuh melepasi tisu yang keradangan.

3. Ubat tahan sakit dan anti-keradangan. Agar pesakit lebih selesa menjalani aktiviti harian, ubat tahan sakit diberi. Contoh: mefenemic acid.

4. Antibiotik. Jika doktor dapati ada tanda-tanda jangkitan kuman, antibiotik sapuan atau tablet akan diberi untuk membunuh kuman.

IKLAN

5. Antifungal. Jika doktor dapati ada tanda-tanda jangkitan kulat di kuku, ubat antifungal jenis sapuan(topikal) akan diberi untuk rawat jangkitan kulat.

6. Pembedahan. Jika semua rawatan di atas masih tidak berhasil, pembedahan akan dilakukan. Keseluruhan kuku atau sebahagian kuku yang terlibat akan dibuang.

Pencegahan

1.Potong kuku dengan betul.
Cara yang betul adalah potongan lurus di hujungnya dan tidak terlalu pendek. Semak gambar.

2.Pilih kasut yang sesuai.
Pilih kasut yang mempunyai kotak jari (toe box) yang luas. Jika bekerja di kawasan berisiko kemalangan, pakai but keselamatan. Jika bersukan, pakai kasut sukan.

3.Jaga kebersihan kaki.
Basuh kaki sebersihnya setiap kali mandi. Pastikan tiada kekotoran berada di bawah kuku. Elakkan ulang-pakai sarung kaki yang tidak dibasuh.

4.Jangan curi kasut/selipar di masjid
Tak ada kena mengena dengan cagu. Cuma nak ingatkan sahaja. Kalau tak pernah buat, tak perlu terasa. Hahaha.

Semoga bermanfaat

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Medtweetmy

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI