Tidak pernah terbayang, rutin harian kita berubah sekelip mata. Jalan raya sunyi sepi, pusat beli belah ditutup, pengangngkutan awam henti operasi, lapangan terbang ditutup malah kedai serba aneka yang beroperasi 24 jam 365 hari setahun, 7 Eleven beroperasi dengan had masa.

Sudah hampir 2 minggu rakyat Malaysia patuh dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diperkenalkan untuk mengelak penularan COVID-19 dibeberapa negeri di Malaysia.

PKPB Mungkin Ditamatkan Lebih Awal Dengan Syarat….- Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Terbaru, sidang media harian perkembangan (bukan Kesihatan) Covid-19 di Malaysia jam 4.00 petang tadi, Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengeluarkan kenyataan bahawa berkemungkinan Perintah Pergerakkan Bersyarat (PKPB) yang berlangsung di kebanyakkan negeri di Malaysia akan ditamatkan lebih awal.

Mungkin ditamatkan lebih awal
Hal ini kerana tidak semua negeri menunjukkan pertambahan kes seperti sebelum ini dan hanya beberapa buah negeri sahaja yang masih mempunyai kadar jangkitan yang tinggi.

IKLAN

Menurutnya lagi, tindakan tersebut akan dilakukan jika penilaian risiko jangkitan Covid-19 berkurangan di kebanyakkan negeri.

IKLAN

Melihat daripada keadaan semasa pandemik Covid-19, Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengeluarkan kenyataan bahawa berkemungkinan Perintah Pergerakkan Bersyarat (PKPB) yang berlangsung di kebanyakkan negeri di Malaysia akan ditamatkan lebih awal.

IKLAN

Perkara tersebut disampaikan ketika sidang media harian perkembangan (bukan Kesihatan) Covid-19 di Malaysia jam 4.00 petang tadi.

Sebelum ini, Ismail Sabri mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakkan Bersyarat (PKPB) diseluruh Malaysia bermula 7 November sehingga 6 Disember 2020 kecuali Kelantan,Pahang dan Perlis susulan kadar jangkitan rendah di negeri tersebut.

Tiada siapa tahu bila kita akan kembali hidup norma biasa. Harapan kita agar vaksin ditemui segera.

Sumber: Bernama, Harian Metro