Stewardess-Bernama-210220

Kesatuan Kebangsaan Anak Kapal Kabin Penerbangan Malaysia (Nufam) mencari keadilan selepas pemecatan seorang krew syarikat penerbangan dari Malaysia Airlines kerana berat badannya lebih 0.7kg.

Penyelia penerbangan, Ina Meliesa Hassim memfailkan kes terhadap Malaysia Airlines pada September 2017 kerana pemecatan yang salah. Pada Jumaat, Mahkamah Perusahaan memutuskan untuk memihak kepada syarikat penerbangan negara itu.

“Keadilan dan hak asasi manusia ‘mati’ sekali lagi.

“Di manakah keadilan yang negara promosikan melalui perlembagaan kita?”

“Kami tahu kes baru-baru ini mungkin kejayaan untuk MAB (Malaysia Airlines Berhad) dan beberapa syarikat penerbangan yang juga berhasrat menyingkirkan pekerja mereka yang ‘tua dan lembab’, tetapi itu tidak akan menghalang Nufam terus mengutuk penganiayaan terhadap pekerja krew kabin,” kata Nufam dalam satu kenyataan hari ini.

IKLAN

Dalam keputusannya, Pengerusi Mahkamah Perusahaan, Syed Noh Said Nazir @ Syed Nadzir berkata syarikat penerbangan membuktikan “kebarangkalian kemungkinan” pemecatan itu hanya dengan sebab atau alasan.

Dilaporkan Ina Meliesa dipecat kerana berkali-kali gagal memenuhi keperluan berat badan syarikat penerbangan itu di bawah program pengurusan berat badan selama 18 bulan, yang Malaysia Airlines dakwa sebagai sebahagian daripada usahanya “untuk mengekalkan imejnya sebagai syarikat penerbangan premium”.

IKLAN

Disebabkan ketinggian Ina Meliesa ialah 160cm, berat maksimum yang dibenarkan di bawah garis panduan syarikat ialah 61kg. Berat badannya adalah 61.7kg ketika dicatat pada 10 April 2017.

Memandangkan banyak syarikat penerbangan utama masih mengekalkan kakitangan yang berlebihan berat badan – sesetengahnya bergelar “nenek dan datuk” – Nufam berkata krew sedemikian masih boleh menjalankan tugas mereka dan tidak “membahayakan keselamatan” penumpang dan anak kapal.

IKLAN

Ia juga menggesa kerajaan meminda undang-undang buruh yang membenarkan diskriminasi berhubung dasar itu, mengatakan ia akan menulis surat kepada Kementerian Sumber Manusia dan menteri pengangkutan untuk meminta mereka menimbang semula pemecatan oleh syarikat penerbangan itu.

“MAB tidak sepatutnya berasa gembira atau bangga atas keputusan mahkamah kerana ia hanya mencerminkan keburukan syarikat penerbangan itu sendiri, menunjukkan bagaimana sebuah syarikat penerbangan antarabangsa mengamalkan diskriminasi (amalan) sementara pada masa yang sama menganggap pekerja krew kabin mereka yang berlebihan berat badan sebagai ‘tidak diperlukan lagi dan lembab’.

“Nufam difahamkan bahawa syarikat penerbangan itu sentiasa mencari krew kabin muda, kurus dan langsing – tetapi apa yang akan berlaku kepada mereka kemudian jika berat badan mereka melebihi had berat pada tahun-tahun akan datang?

“Bagaimana krew kabin wanita dapat mengekalkan berat badan ideal syarikat penerbangan itu jika mereka hamil kemudian? Adakah syarikat penerbangan itu akan memecat mereka juga?” soal Nufam.
Sumber : Free Malaysia Today (FMT)