Untuk mencapai populariti pada era ini bukanlah sesuatu yang mustahil disebabkan kelebihan adanya platform media sosial. Namun untuk bertahan dalam industri seni hiburan bukanlah sesuatu yang mudah.

Apatah lagi bagi selebriti-selebriti yang mula menapak sejak era 80-an dan 90-an. Antara yang masih mengukir senyuman di wajah penonton apabila melihat aksinya di kaca televisyen ialah Kuza.

Pernah Jadi Finalis Dewi Remaja 1990/91 & Berketurunan Diraja, Ini 4 Fakta Tentang Pelakon KUZA

Jom kita lihat 5 fakta menarik mengenai pelakon jelita lagi berbakat ini.

 

Pernah Bergelar Seorang Dewi

Tidak ramai yang sedar bahawa Kuza memulakan kerjayanya dengan menyertai pencarian Dewi Remaja ketiga dari tahun 1990-1991. Sedar tidak sedar, sudah 32 tahun Kuza berada dalam industri seni hiburan tanah air.

Pernah Jadi Finalis Dewi Remaja 1990/91 & Berketurunan Diraja, Ini 4 Fakta Tentang Pelakon KUZA

ARTIKEL BERKAITAN: Manis Berhijab! Lihat 9 Dewi Remaja Yang Telah Berhijrah Imej – REMAJA

Penyertaan Kuza dalam pencarian berprestij ini turut mengumpulkan nama-nama besar industri seperti Jasmin Hamid, Datin Seri Umie Aida dan Didie Alias. Gelaran Dewi Remaja 1990/1991 tersebut akhirnya dimenangi oleh bekas model, Jasmine Dhillon yang juga mencatat sejarah dalam penganjuran Dewi Remaja sebagai pemenang bukan berketurunan Melayu pertama.

ARTIKEL BERKAITAN: Dari Top 3 Dewi Remaja 2005/06, Izreen Azminda Kini Bahagia Dengan Suami, Anak & Ruang Tamu Baharu – REMAJA

 

IKLAN

Wanita Berketurunan Kerabat

Ya! Pemilik nama sebenar Yang Mulia Tengku Sariza Tengku Muzani ini memiliki darah kerabat Diraja Kelantan. Begitupun, Kuza lebih memilih untuk tidak mendabik dada dengan susur galur keluarga itu.

Baru-baru ini apabila keluarga Kuza berdepan sedikit konflik melibatkan besan sewaktu acara perkahwinan anak buahnya, Kuza menerusi akaun Instagram miliknya meluahkan perasaan kecewa sambil menegaskan bahawa beliau dan ahli keluarga yang lain tidak pernah mempergunakan status mereka itu untuk meniti populariti mahupun mendapatkan peluang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @kuzamuzani_official

Sebaliknya selama ini, mereka mencari rezeki seperti individu lain. Namun itu tidak bermaksud mereka harus dipandang serong oleh sesetengah golongan.

“Kau ingat family aku ni kucing kurang ke? Aku ni jenis tak suka tunjuk.. So?! Tak bermakna kita ni nampak sengkek kau boleh perlekehkan. Sikit pun aku tak heran.”

Pernah Jadi Finalis Dewi Remaja 1990/91 & Berketurunan Diraja, Ini 4 Fakta Tentang Pelakon KUZA

Kuza turut berkongsi beberapa foto beliau di kawasan Istana negeri Kelantan sewaktu sebuah istiadat yang dilangsungkan di sana.

IKLAN

 

Adik-Beradik Diraja Berdarah Seni

Selain Kuza, dua lagi adik-beradiknya juga menempah rezeki sebagai pelakon tempatan dan pastinya, korang pernah melihat aksi mereka sebelum ini.

Mereka ialah Yang Mulia Tengku Sariwani Tengku Muzani atau Kuni dan Yang Mulia Tengku Sarina Tengku Muzani atau Kuna.

Pernah Jadi Finalis Dewi Remaja 1990/91 & Berketurunan Diraja, Ini 4 Fakta Tentang Pelakon KUZA

Biarpun sama-sama bergelar pelakon, namun trio adik-beradik ini jarang sekali terlibat dalam sesebuah set penggambaran drama atau filem yang sama.

 

IKLAN

Lakukan ‘Comeback’

Relatifnya, Kuza tidak pernah meninggalkan dunia lakonan. Bagaimanapun, sejak tahun 2017 beliau telah menjadi lebih aktif dengan projek-projek lakonan drama hit seperti Titian Cinta, Dia, Ash & Aish, Melur Untuk Firdaus dan terbaru, drama Sekali Lagi Cinta Kembali dan sekuel Melur Untuk Firdaus 2.

Pernah Jadi Finalis Dewi Remaja 1990/91 & Berketurunan Diraja, Ini 4 Fakta Tentang Pelakon KUZA

ARTIKEL BERKAITAN: Usaha Keras Lepas Dewi Remaja 18/19 Buahkan Hasil, Anna Jobling Antara Yang Dicari Di Google Malaysia Sepanjang Tahun – REMAJA

Biarpun tiada kenyataan rasmi yang pernah diberikan, besar kemungkinan ia disebabkan episod penceraian yang pernah Kuza hadapi lalu bergelar ibu tunggal yang membesarkan tiga orang anak. Ketiga-tiganya kini sudah dewasa dan bergelar sama ada penuntut universiti mahupun graduan universiti.

“Alhamdulillah, saya sangat bersyukur kerana hasil daripada duit berlakon yang diterima selama ini dapat membesarkan tiga anak, sehingga mereka berjaya melanjutkan pengajian ke universiti.

“Jadi, saya amat bersyukur kerana duit hasil lakonan diperoleh selama ini dapat membantu membesarkan anak-anak. Pada usia sekarang, saya pun dah tak larat sangat nak masak nasi lemak dan berniaga macam dulu lagi selain fokus berlakon,” katanya kepada Harian Metro.

BACA LAGI: Lihat 12 Finalis Dewi Remaja Bergelar Hot Mummies – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.