Ekoran daripada ekonomi dunia yang terjejas akibat wabak pandemik COVID-19, banyak sektor-sektor perniagaan yang berhadapan kesulitan dan tidak kurang bagi mereka yang terpaksa memberhentikan pekerja.

Sektor penerbangan di seluruh dunia tidak terkecuali apabila mereka juga perlu mengurangkan pekerja disebabkan situasi pandemik ini. Terbaru, Malindo Airways Sdn Bhd dilaporkan telah memberhentikan sekitar 2,000 kakitangan atau lebih separuh daripada 3,200 tenaga kerjanya.

Perkeso Tawar Bantuan Kepada Pekerja Industri Penerbangan Yang Diberhentikan

Susulan daripada kejadian itu, Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) komited dan sedia membantu kakitangan syarikat penerbangan tempatan yang diberhentikan kerja melalui faedah Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) sedia ada dan bantuan di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA).

IKLAN

Perkeso juga memaklumkan mereka yang terlibat dalam pemberhentian kerja seperti Skim Pemisahan Sukarela VSS atau MSS boleh melayari laman web rasmi agensi itu bagi mendapatkan maklumat terperinci kedua-dua inisiatif itu dan tatacara permohonannya.

Antara faedah SIP termasuk Elaun Mencari Pekerjaan untuk tempoh satu hingga enam bulan, selain bantuan mendapatkan pekerjaan baharu menerusi Program Penempatan Pekerjaan Semula.

Perkeso turut menyalurkan platform platform MYFutureJobs di bawah inisiatif PENJANA bagi menawarkan latihan kemahiran dan peningkatan kemahiran. Sehingga Rabu lepas, sebanyak 90,470 kes kehilangan pekerjaan dilaporkan bagi permohonan faedah SIP dan seramai 33,341 orang Berinsurans di bawah SIP kembali bekerja menerusi program penempatan pekerjaan semula dan Portal MYFutureJobs.

IKLAN

Perkeso Tawar Bantuan Kepada Pekerja Industri Penerbangan Yang Diberhentikan

Turut disediakan, Latihan Vokasional dan Kemahiran bagi meningkatkan kebolehpasaran pekerja yang kehilangan pekerjaan, dengan setiap kursus dibiayai Perkeso sehingga RM4,000 manakala peserta menerima elaun latihan RM10 hingga RM20 sehari untuk tempoh maksimum enam bulan.

IKLAN

Jika korang mempunyai sebarang pertanyaan berkaitan dengan hal ini, boleh menghubungi nombor careline Perkeso di 1300-22-8000.

War-warkan kepada rakan-rakan atau kenalan korang yang diberhentikan kerja, ini antara insiatif yang kita boleh bantu untuk menaikkan kembali semangat mereka.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI