Usaha, Doa, Tawakal. Tiga perkara ini disemat rapi dalam jiwa pemilik nama Che Aiman Ameer Bin Che Kamarudin dalam memburu impiannya. Kini usai bergelar juara Hero Remaja 2023, permulaan langkah anak seni ini dijangka bakal memberi kejutan kepada setiap mata yang memandang.

teks ADRIANA SYAURAH fotografi HAIKAL SHUIB konsep FZ AIMMAN arahan seni & susunan grafik AZNIZA AZIZ penolong penyelaras FATH ABU BAKAR suntingan foto HEZRY ROKMAN penerbit & suntingan video SURIA NUR AMIRA videografi SUFYAN MARHABAN & EZZAT SHUKRI solekan ARY MUZAMER dandanan AYANG KAMELL persalinan SACOOR BROTHERS, SACOOR BLUE, MONKI & ZAIMI ZULKAFLI lokasi SOL STUDIO

Pentas akhir pencarian Hero Dewi Remaja 2023 melabuhkan tirainya pada akhir Disember lalu dengan menyaksikan Aiman Ameer dinobatkan sebagai juara Hero Remaja 2023 setelah mengenepikan tujuh lagi finalis berbakat.

Sedari episod awal Hero Dewi Remaja 2023, Ameer sudah diramal menjadi di antara pesaing paling sengit bagi finalis-finalis lain apabila sering mendominasi tugasan yang diberikan dan tidak pernah sekalipun berada di tangga tercorot. Jelas terbukti; dedikasi, fokus dan misi yang digenggam oleh Ameer tidak lari dari landasan.

Perjuangan Ikhlas Aiman Ameer, Hero Remaja 2023 [Isu Digital Februari 2024]
Blazer Sacoor Blue Seluar Sacoor Brothers Kasut LR LARRIE Men Brown Trendy Business Slip On Shoes Jam Tangan (Milik Aiman Ameer)

PERMULAAN BERGELAR ANAK SENI

Di hamparan kehidupan, kadang-kala kita dihadapkan dengan simpulan yang sukar dijangka, terutama apabila membicarakan tentang pemilihan kerjaya. Bagi jejaka berusia 24 tahun ini, impian memiliki tiket sebagai anak seni bermula apabila dia menyambung pengajian dalam jurusan Pengurusan Logistik di Politeknik Metro Johor Bahru.

Meskipun jiwa meronta-ronta untuk bergelar anak seni, Ameer dengan rela hati berusaha menamatkan pengajian tersebut demi memenuhi hasrat ayahnya.

“Kalau ikutkan sejurus selepas habis SPM, saya mahu terus fokus bidang freelancing, sambil menempa nama tapi disebabkan ingin lunaskan hasrat ibu bapa, saya tamatkan jua.

“Lepas habis diploma, ayah suruh sambung degree pula. Tapi ketika itu, saya berkeras dengan parents. Saya nak buat benda yang saya minat, so slowly saya cuba buktikan kepada mereka,” terangnya sebaik penulis duduk melayan telatahnya yang sedang dirias jurusolek, Ary Muzamer.

Dalam melodi kebebasan yang diciptakan sang juara ini, dirinya mula berjinak-jinak di media sosial pada tahun 2017 untuk berkarya.

“Sejak 2017, saya mula aktif membuat content terutamanya dengan kembar saya, Ammar. Buatpun sekadar suka-suka sahaja pada awalnya sebelum tersedar content yang saya lakukan itu boleh generate income.

“Waktu umur 18 tahun, saya sudah mula dapat job dengan cara ini. Meskipun ketika itu dibayar rendah tapi saya tidak kisah kerana minat yang mendalam.”

Perjuangan Ikhlas Aiman Ameer, Hero Remaja 2023 [Isu Digital Februari 2024]
Persalinan Sacoor Brothers Kasut LR LARRIE Men Black Smart Side Designed Closed Lace Business Shoes

GELOMBANG AKSI PENCETUS MINAT 

Keindahan dan keunikan setiap individu sering kali bersarang daripada sejarah hidup dan pengalaman peribadi mereka. Bagi Ameer pula, minatnya yang mendalam terhadap genre aksi bukan sekadar suatu pilihan, bahkan ia berpunca daripada minat yang disemai sejak kecil.

“Kenapa saya selalu mention mengenai minat saya terhadap genre aksi adalah kerana sejak kecil lagi, saya banyak luangkan masa untuk tonton movie action bersama adik beradik yang lain.

“Adik beradik saya ada 8 orang kesemuanya dan 6 daripada kami adalah lelaki. Tidak sahlah kalau sepanjang kami membesar, kami banyak habiskan masa menonton cerita aksi.

“Abang sulung pula dulu belajar silat, second brother pula masuk kelas boxing dan Muay Thai. Adik beradik yang lain pun aktif mewakili sukan olahraga sampai ke peringkat negeri. Memang kami semua lasak-lasak orangnya (ketawa),” jelasnya.

Menariknya, meskipun Ameer tidak pernah menuntut secara profesional daripada mana-mana guru seni bela diri, minatnya terhadap sukan aksi terus berkembang. Filem-filem aksi yang ditontonnya sejak kecil kian menjadi sumber inspirasi dan motivasi untuknya terus memperkemaskan skil tanpa sempadan.

“Bagi saya, aksi bukan sekadar pukulan dan tendangan sahaja. Ia juga menitipkan elemen keberanian, kecekalan dan semangat untuk tidak mudah menyerah.

“Saya mungkin tidak pernah belajar secara formal tetapi melalui kisah hidup saya dan pengalaman bersama keluarga, saya dapat memahami erti sebenar aksi,” tutur Ameer penuh yakin.

IKLAN
Perjuangan Ikhlas Aiman Ameer, Hero Remaja 2023 [Isu Digital Februari 2024]
Persalinan Sacoor Brothers

 

DARI AWAN BIRU KE GELANGGANG HERO DEWI REMAJA 2023

Perjalanan hidup semua insan tidak akan terlepas dengan membuat pilihan sulit. Bagi Ameer, berlakon bukan sahaja sekadar hobi, ia juga merupakan medium untuk mengekspresikan diri dan berkongsi kisah terhadap mata yang melihat.

Cuma sudah tersurat untuk Ameer terlebih dahulu berkhidmat sebagai anak kapal terlebih dahulu. Satu kerjaya yang meskipun menarik tetapi semakin lama semakin jauh dari pangkuan hatinya.

Lantas, Ameer nekad mempertaruhkan kerjaya stabil itu awal 2023 demi mengejar peluang menyandang gelaran Hero Remaja.

“Saya sedar yang minat untuk bertugas sebagai anak kapal itu mulai pudar dan working environment pun tak seiring dengan jiwa. Maka saya ambil keputusan untuk berhenti. Tidak sangka pula, mak saya menyokong keputusan tersebut kerana berjaya percaya saya boleh pergi jauh dalam industri seni.”

Keputusan untuk berhenti daripada kerjaya yang telah dipegangnya lama bukanlah sesuatu yang mudah. Apatah lagi pada saat itu, jejaka berketinggian 170cm ini masih belum mengetahui sekiranya pencarian Hero Remaja bakal menjelang tidak lama lagi.

Namun, panggilan hati dan cinta terhadap seni mendorong Ameer untuk mengambil langkah berani mati itu. Baginya, Hero Dewi Remaja 2023 adalah platform yang cukup sempuna untuk mendedikasikan diri kepada minatnya selama ini. Tempoh tanpa punca pendapatan tetap itu pula diambilnya untuk terus berpandangan positif dan memperluaskan ilmu dalam bidang lakonan.

“Hero Dewi Remaja 2023 adalah antara motif terbesar dan pembakar semangat saya untuk berhenti (kerja sebagai anak kapal). Alhamdulillah, saya diterima masuk dan bermulalah perjalanan saya sebagai Aiman Ameer, seorang anak seni,” katanya penuh semangat.

Perjuangan Ikhlas Aiman Ameer, Hero Remaja 2023 [Isu Digital Februari 2024]
Sut Sacoor Brothers Kasut (Aiman Ameer) LR LARRIE Men Brown Classic Business Boots Kasut (Nurel Baharin) LARRIE Black Classic Mules

 

BUKAN BEBANAN TAPI SATU TANGGUNGJAWAB

Sebaik sahaja namanya diumumkan sebagai juara Hero Remaja 2023, jejaka ini dengan penuh rendah hati segera bersujud syukur di atas pentas. Akuinya gelaran yang diterima pada tanggal 29 Disember 2023 itu hadir dengan tanggungjawab berat.

“Sejujurnya, saya percaya dengan kebolehan diri untuk menggapai gelaran juara itu tapi saya cuba untuk tidak over-confident. Jika kita expect terlalu tinggi, then apabila kita gagal mendapatkan benda itu, kita akan jatuh terduduk.”

Menyedari bahawa gelaran juara bukan sekadar suatu beban sebaliknya merupakan tanggungjawa yang harus digalas, Ameer bersiap sedia menjadi sisi terbaik dirinya bagi memberi impak positif kepada masyarakat.

IKLAN

“Menjadi ikon kepada khalayak remaja adalah suatu perkara yang saya perlu pegang erat. Niat saya untuk sertai Hero Remaja memanglah bagi membuka pintu sebagai pelakon baharu. Tetapi saya sematkan juga misi mengubah mindset orang ramai yang sering mengatakan Generasi Z lemah sikap dan semangatnya sebenarnya lemah.

“Pengaruh yang ada pada saya selepas ini akan cuba saya gunakan bagi mengajak generasi yang lebih muda dari saya menjadi the best version of themselves,” tambahnya lagi.

 

FROM ZERO TO HERO

Rasa terharu dan bersyukur masih terus mengalir dalam diri Ameer biarpun sudah seminggu beliau meraikan kemenangan sewaktu penggambaran kali ini berlaku. Manakan tidak, dirinya sudah merasai setiap titik peluh, air mata dan jatuh bangun sebelum dikurniakan kemenangan tersebut.

“Dari tahun 2020, Ameer bergerak sebagai freelancer selama tiga tahun dan perjalanan ulang-alik dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur sudah sinonim dengan saya semata-mata untuk mengejar job ketika itu.”

“Disebabkan minat, meski payment job itu rendah pun Ameer sanggup buat biarpun kadangkala pulangannya tidak bawa balik modal disebabkan kos.”

“Pernah satu ketika saya terpaksa menumpang teduh di surau berdekatan ketika menjalani penggambaran kerana hotel dan AirBnb semua fully booked pada ketika itu. Pengalaman sebegini sangat berharga dan membuatkan saya lebih bersyukur dengan setiap peluang yang diberikan. Jelas, Allah itu Maha Mendengar.

“Kita semua akan dapat the right thing at the right time. Sebab itu, Allah berikan saya gelaran juara pada usia dan saat ini.

“Seandainya saya dimurahkan rezeki selepas ini, setidaknya saya akan lebih menghargai kemanisan momen itu kerana hanya saya mengertai apa yang terpaksa dilalui selama ini,” katanya.

 

‘FAMEERLY’ LEBIH DARI SEKADAR PEMINAT

Dalam dunia sosial media yang semakin berkembang, pengaruh dan sokongan peminat mampu membawa kesan mendalam. Bagi Ameer, hubungan dengan peminatnya sudah ibarat sebuah keluarga yang cukup akrab dan dari situlah gelaran Fameerly itu hadir.

“Saya terkejut juga sebab orang yang tidak kenal Ameer pun banyak menyokong selama ini. Betul juga apa orang cakap, sometimes our biggest fan is a stranger and our biggest enemy is our closest friend. Tapi Alhamdulillah setakat ini tiada lagi kawan tikam belakang,” kongsi Ameer, mengungkapkan betapa pentingnya hubungan yang dibina dengan peminatnya.

Perjuangan Ikhlas Aiman Ameer, Hero Remaja 2023 [Isu Digital Februari 2024]
Kasut LARRIE Men’s White New Look Smart Sneakers

 

IKLAN

NEXT STEP FORWARD

Berakhirnya gelanggang Hero Dewi Remaja 2023 bukanlah tiket untuk Ameer menarik nafas lega, kini jejaka ini sedang mencatur langkahnya dengan penuh teliti untuk tampil di skrin besar.

Sempat berkongsi dengan REMAJA mengenai perkembangan terbarunya, Ameer mengumumkan dirinya sedang terlibat dalam penggambaran drama yang akan disiarkan tidak lama lagi.

“Sejujurnya saya amat nervous kerana saya masih mencari-cari lagi apa yang saya boleh pelajari daripada sesuatu job itu. Rasa teruja juga membuak kerana saya tidak sabar melihat sejauh mana saya boleh perbaiki diri dan see the growth as anak seni,” kongsi Ameer, membuka tirai sebagai pemain industri.

“Saya menyimpan impian untuk menjayakan pelbagai jenis karakter kerana saya hargai versatiliti dalam berkarya. Ya saya pernah luahkan impian untuk menjadi hero aksi tetapi saya juga enggan memilih sekiranya ada kebebasan untuk bereksperimen dengan naskah berbeza.

“Karakter yang serius boleh, comedic pun saya minati. Dalam perihal ini, Zizan Razak saya jadikan sebagai benchmark kerana saya percaya saya turut memiliki kualiti humor and spontaneous side dalam diri,” ungkapnya, menyoroti cita-cita dan inspirasinya untuk menjadi seorang pelakon yang serba boleh.

“Mana tahu satu hari nanti saya boleh bergandingan bersama Tracie Sinidol. Saya mula melihat Tracie berlakon menerusi babaknya berlakon bersama Fimie Don dan dari situ Ameer mula menyimpan impian nak berlakon bersamanya.”

 

FIZIKAL BUKAN SEGALANYA

Lumrah seorang manusia untuk sentiasa mencari titik kelemahan individu lain. Belum pun panas mengisi kerusi selaku juara Hero Remaja 2023, segelintir pihak sudahpun mengkritik fizikalnya yang dikhabarkan tidak cukup sempurna di mata mereka terutama dalam soal ketinggian.

Ameer menegaskan hanya pencapaian dan dedikasinya sebagai pelakon mampu menutup mulut pengkritik rawak di ruang media sosial.

Wait and see sahaja. Lihat outcome yang bakal saya persembahkan”

“Ameer tak bothered sebab saya rasa ketinggian saya sederhana, tidaklah sebegitu pendek bagi saya. Jadi ia bukan satu isu pun yang terlintas di kepala. Saya tahu ‘barang’ yang ada dalam diri dan kemampuan saya. Kenapa kita nak menjadi judgemental dan melihat luaran semata?” tegasnya lagi.

Perjuangan Ikhlas Aiman Ameer, Hero Remaja 2023 [Isu Digital Februari 2024]
Persalinan Sacoor Brothers Kasut LR LARRIE Men Black Classy Full Patterned Business Footwear

Perjuangan ikhlasnya bagi membuktikan kemampuan dirinya ini turut dikongsi oleh  para pengikut yang menghantar pesanan peribadi di media sosial untuk berterima kasih kerana kejayaannya sebagai juara Hero Remaja 2023 telah menjadi titik inspirasi bagi mereka yang pernah merasa putus asa dalam mengejar impian.

“Alhamdulillah ramai yang DM dan berterima kasih kerana mereka merasakan kemenangan saya tempoh hari sudahpun ibarat menjatuhkan tembok penghalang kepada ramai lagi yang berkongsi aspirasi sama. Ada yang nak give up untuk menjadi pelakon sebabkan isu ketinggian sedangkan mereka power berlakon.

“Sedikit sebanyak, feedback mereka itu turut memberi semangat buat saya untuk mengandakan usaha saya bagi memberikan yang terbaik buat mereka yang melihat saya dari jauh. Perjuangan ini bukan milik saya seorang lagi tetapi dikongsi kami bersama yang ikhlas ingin mara ke hadapan,” simpulnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Autentik Cara Nurel Baharin, Dewi Remaja 2023 [Isu Digital Januari 2024] – REMAJA

BACA LAGI: Gelaran Hero Remaja 2023 Jatuh Kepada Aiman Ameer – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Remaja, MY (@majalahremaja)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI