Foto: CNBC

Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) yang dipengerusikan Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin telah pun bersetuju dengan cadangan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk memberi keutamaan kepada pelajar yang menduduki peperiksaan awam diberi vaksin terlebih dahulu.

Cadangan KPM Untuk Pelajar Kelas Peperiksaan Diberi Vaksin Dipersetujui
Foto: Astro Awani

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Radzi Jidin berkata ia susulan kelulusan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) bagi penggunaan vaksin Pfizer-BioNTech untuk kanak-kanak 12 tahun ke atas.

Menurut perkongsiannya di laman Facebook, beliau menjelaskan bahawa sehingga kini, lebih 90,000 guru telah menerima sekurang-kurangnya satu dos suntikan vaksin. Radzi turut berkongsi sebuah video ringkas dimana Khairy memberi penerangan berkaitan dengan perkara tersebut.

IKLAN

Menurut Khairy, data yang diterima daripada KPM terdapat 357,000 pelajar Tingkatan Lima dan 47,000 guru yang mengajar pelajar Tingkatan Lima.

IKLAN

Inisiatif ini dilakukan kerana pelajar yang menghadapi peperiksaan awam perlu kembali ke sekolah untuk persediaan menghadapi peperiksaan. Tumpuan akan diberikan kepada tahun peperiksaan terlebih dahulu untuk memberi inokulasi kepada guru, kakitangan sokongan sekolah serta pelajar tahun peperiksaan.

Semoga dengan usaha ini dapat melancarkan sistem pendidikan di Malaysia dan lebih ramai lagi menerima suntikan vaksin dengan segera.

IKLAN

Sama-samalah kita membantu menangani wabak ini daripada terus menular dikalangan masyarakat Malaysia.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI