Mesti korang pernah dengar pepatah Inggeris, ‘If Travelling Was Free, You’d Never See Me Again’. Ramai yang share quotes ni di media sosial, mungkin kerana duit tak berapa nak berkepuk, jadi sekadar nak meluahkan bila makan hati melihat ramai kawan-kawan yang kerjanya asyik pergi holiday saja.

Relaks sis, bro!

Siapa kata nak pergi bercuti kena ada duit beribu-ribu dalam poket? Kalau pandai plan dan ambil peluang ketika promosi flight ticket, nescaya percutian korang tu masih dalam kategori ‘budget rendah’.

Ada yang berangan nak pergi bercuti di Sabah tak? Percaya tak kalau kami kata korang boleh melancong ke Sabah dengan budget bawah RM600?

Tak percaya?

Nah, tengok sendiri itinerary yang dikongsi oleh Shznieza Shmsdn sepanjang mereka berada di Sabah.

Detail perbelanjaan perjalanan

Flight ticket (return)
RM183.67/pax

Sewa kereta untuk 4 hari
RM440/4 (pax: RM110)

Minyak kereta untuk 4 hari
RM90/4 (pax: RM22.50)

IKLAN

Total: RM316.17

Detail perbelanjaan di Kundasang

Pine Resort Hotel Kundasang dari 14-15/9
RM130/4 (pax: RM32.50)

Breakfast Resort Kundasang
RM36/4 (pax: RM8)

Pekan Nabalu
Disini hanya terdapat pasar-pasar tetapi belakang tempat ni ada kawasan yang korang boleh view Gunung Kinabalu. Ini adalah tempat pertama yang korang akan sampai sepanjang lalu ke Kundasang.

National Kinabalu Park
Rm3/pax (tiket ini boleh dipakai untuk hotspring tapi kena pergi pada hari yang sama)

Desa dairy farm
Rm5/pax
Ice cream: Rm5.30
Susu coklat: RM3.50 (kecil)

Kundasang Memorial Park
RM2/pax

IKLAN

Sabah Tea Garden
Free (in case nak shopping teh, better dalam ni sebab murah daripada dekat luar)

Fish Spa Massage
RM3/pax

Hot Spring & Canopy Walk
RM6/pax
Camera charge: RM8 (pax: RM2)

Total up belanja di Kundasang: RM70.30

Detail perbelanjaan di Kota Kinabalu

The Palace Hotel KK dari 45-17/9
RM300/4 (pax: RM75)

IKLAN

Makan malam di area pasar Philippine & Welcome seafood
RM59/4 (pax: RM14.80)
RM200/4 (pax: RM50

Snorkelling
Pulau Sapi
Pulau Manukan
Pulau Mamutik
Sekolah Terapung Pulau Gaya
RM60/pax: termasuk peralatan
RM3/pax: cukai masuk taman laut

Lokan bakar + Kelapa bakar + Puding kelapa + Kepak ayam
RM29/4 (pax: RM7.30)

Total up belanja di Kota Kinabalu: RM210.10

GRAND TOTAL: RM596.57

Ha, masih tak percaya lagi?

Kalau korang nak tahu itinerary penuh sis ni, boleh lihat lampiran di bawah.

So, betul la kan tak perlu nak tunggu duit berkepuk pun masih boleh pergi bercuti? Setuju?