Jika kamu peminat Benee, dan juga Remi Wolf, pasti kamu akan menyukai album dan lagu-lagu terbaru daripada Claire Rosinkranz ini!

Terkenal dengan lagu ‘hit’nya di TikTok yang berjudul ‘Backyard Boy’ yang mendapat sambutan baik dengan lebih daripada 3 juta tontonan, Claire kini tampil dengan lagu-lagu yang mempunyai vibes ‘indie & chill untuk semua para peminatnya.

Menerusi sesi temubual REMAJA bersama-sama dengan Claire Rosinkranz baru-baru ini, beliau berkongsikan tentang perjalanannya dalam karier muzik yang diinspirasikan sepenuhnya dari bapanya sendiri yang merupakan seorang komposer filem.

Bermula dengan hanya petikan gitar, beliau tahu yang inilah yang diimpikan olehnya dan apa yang dia ingin lakukan sehingga kini.

apa yang menarik dalam album extended play ‘6 of a billion’ ni? 

Well, album Extended Play ‘6 of A Billion’ menjanjikan lagu-lagu pop yang memang betulll betulll kena dengan jiwa remaja zaman kini. Claire mengatakan yang lagu ‘Boy In A Billion’ mengisahkan tentang the art of letting go of someone. Sudah tentu juga lagu-lagu dalam album extended play bakal dimainkan di dalam kereta korang sewaktu sedang late night drive dan sebagainya.

IKLAN

Bagi lagu Frankenstein pula, ianya mengisahkan tentang seorang wanita yang mendambakan seorang jejaka yang perfect fit untuk wanita tersebut. So, she ‘FRANKENSTEIN’ the boy. Geddit? Secara teorinya ibarat mencipta seorang lelaki yang sempurna untuk dirinya lah. Padahal tak pun..

Ini antara senarai lagu yang ada dalam album EP 6 Of A Billion ni:

1. Hotel

2. Pretty Little Things 

3. Boy In A Billion

4. Fall Apart

5. Frankenstein

6. LAX

Walaupun baru saja tamat zaman persekolahan, Claire bercita-cita untuk melancarkan lebih banyak lagu-lagu yang relatable dengan remaja zaman kini, kisah persahabatan, percintaan, dan macam-macam lagi.

IKLAN

Semasa temubual, REMAJA sempat bertanyakan kepada Claire tentang senarai artis yang beliau teringin untuk berkolaboratif satu hari nanti, dan Claire berkata beliau sangat teruja untuk berkolaboratif bersama-sama dengan selebriti terkenal yang lain contohnya Daniel Caesar, Benee, Lil Uzi, dan ramai lagi.

Claire juga turut berkongsi bersama REMAJA, di antara 6 trek lagunya dalam album extended play ini, beliau amat menyukai lagu Fall Apart kerana baginya lagu tersebut merupakan antara lagu yang jarang didengari oleh orang ramai daripadanya.

IKLAN

Claire turut berkata yang beliau berharap satu hari nanti dia dapat menjelajah seluruh tempat dan membuat persembahan secara live kepada semua para peminatnya, dan beliau turut berharap agar albumnya ini bakal menjadi sebuah kejayaan baginya dan ramai akan menyukainya.

Strim lagu Boy In A Billion di sini: