Penggunaan frasa yang tidak gramatis seperti "lain-lain hal" dan "hal lain-lain" banyak digunakan dalam penulisan minit mesyuarat, karangan, ayat dan sebagainya.
Hukum DM ialah rumus dalam tatabahasa yang telah ditetapkan oleh ahli bahasa. Dalam tatabahasa bahasa Melayu, yang diterangkan (D) disebut atau ditulis dahulu sebelum yang menerangkan (M).

Tidak ada frasa “lain-lain hal” kerana ini menyalahi hukum DM dalam tatabahasa bahasa Melayu.

Walau bagaimanapun, "lain-lain" hanya boleh menerima kata hubung "dan" dan "yang" sahaja untuk menghasilkan frasa "dan lain-lain" dan "yang lain-lain" kerana kata hubung tidak boleh digandakan.

IKLAN

Penggunaan Frasa Yang Gramatis

Ingatlah bahawa "dan lain-lain" dan "yang lain-lain" sahaja yang boleh menggunakan kata ganda "lain-lain". Yang lain perlu digandakan sebelum menerima kata nama "lain".

IKLAN

A. Contoh Penggunaan “lain”:
1. Hal-hal lain.
2. Perkara-perkara lain.
3. Sekolah-sekolah lain.
4. Guru-guru lain.
5. Kemudahan-kemudahan lain.

B. Contoh Penggunaan “dan lain-lain”:
Ibu bapa harus mengawasi anak-anak mereka pada setiap masa di kawasan hotel termasuk di kolam renang, lobi hotel, bilik senaman dan lain-lain.

IKLAN

C. Contoh Penggunaan “yang lain-lain”:
Kuarantin dan gabungan langkah kesihatan awam yang lain-lain seperti penjagaan kebersihan yang maksimum dapat mengawal COVID‐19 daripada menular.
Semoga perkongsian ilmu ini dapat memberikan manfaat kepada semua pembaca. Bahasa Jiwa Bangsa.

Penyiaran artikel ini merupakan kerjasama Majalah Remaja bersama Majalah Remaja dan Dewan Bahasa & Pustaka. Artikel ini ditulis oleh Faridah Mohamad Saad

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI