Musim Durian kembali lagi!

Bila tibanya musim ‘raja buah’, iaitu durian, pastinya para penggemar buah ini tidak melepaskan peluang yang ada untuk mendapatkannya demi kepuasan. Antara jenis durian yang mendapat permintaan ramai ialah seperti Musang King, IOI, D24 serta jenis kampung.

Makan, makan juga… tapi harus berpada-pada. Anda harus tahu, selain bertindak sebagai penawar kepada tubuh badan, buah durian juga akan memudaratkan manusia jika dimakan secara berlebihan.

Menerusi sebuah ciapan yang dimuat naik oleh seorang doktor kesihatan (@DoktorSamhan), buah durian boleh berfungsi sebagai penawar kerana mempunyai khasiatnya tersendiri. Ini antara khasiatnya:

ARTIKEL BERKAITAN: 10 Tip Hilangkan Bau Durian Dalam Kereta, Confirm Berkesan!

Penggemar Buah Durian? Ini Antara Khasiat & Kesan ‘Raja Buah’ Yang Anda Perlu Tahu

Sifar Kolesterol Dan Tinggi Lemak Tak Tepu

Isi buah durian yang tidak mempunyai kolesterol adalah baik untuk kesihatan kerana kolesterol boleh menyebabkan jantung tersumbat. Selain itu, lemak tak tepu juga bagus untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

Tinggi Anti Oksidan

Anti oksidan dapat membantu memperlahankan proses penuaan dan mampu mengelakkan kerosakan sel penyebab kanser.

IKLAN

Diperkaya Dengan Asid Folik

Asid folik yang dikenali sebagai folat merupakan salah satu komponen vitamin B9 yang diperlukan untuk penghasilan darah dan sel baharu setiap hari merangkumi seluruh bahagian tubuh seperti kulit, rambut serta kuku.

Individu yang mengalami masalah kekurangan darah iaitu Anemia sangat sesuai untuk memakan buah durian untuk menghasilkan lebih banyak darah merah dalam tubuh badan.

Tinggi Kandungan Serat Dan Fiber

Buah durian juga mempunyai kandungan serat dan fiber yang tinggi untuk membantu melancarkan sistem penghadaman bagi mereka yang sering mengalami masalah sembelit.

Mengandungi Asid Amino, Tryptophan

Tryptophan merupakan sejenis asid amino yang menghasilkan hormon serotonin serta melatonin dalam tubuh badan. Dengan adanya Tryptophan, ia dapat membantu mereka yang mengalami masalah sukar untuk tidur (Insomnia), kemurungan dan mengurangkan stres.

IKLAN

Penggemar Buah Durian? Ini Antara Khasiat & Kesan ‘Raja Buah’ Yang Anda Perlu Tahu

Namun begitu, ia akan menjadi ‘racun’ jika diambil berlebihan. Doktor Samhan menjelaskan pakar nutrisi menasihati orang ramai agar mengambil 100 gram atau dua ulas kecil sahaja bagi setiap hidanga.

Ini pula antara kesan yang boleh berlaku jika anda memakan buah durian secara berlebihan:

Tinggi Kalori

Buah durian mempunyai kandungan kalori yang tinggi. Mereka yang memakan buah durian secara berlebihan boleh mengakibatkan masalah kegemukkan kerana pengambilan kalori yang banyak.

IKLAN

Tinggi Kandungan Gula

Mereka yang menghidap penyakit kencing manis dan masalah buah pinggang tidak digalakkan untuk memakan buah durian secara berlebihan kerana buah ini mengandungi kandungan gula agak tinggi.

Boleh Menyebabkan Masalah Gastrik

Buah durian akan membebaskan gas serta alkohol semasa ia dihadam dan boleh mengakibatkan ketidakselesaan serta keradangan perut.

Badan Boleh Menjadi Panas

Tindak balas kimia dan proses metabolisma semasa proses penghadaman membuatkan badan menjadi panas dan tidak selesa.

Tak salah nak makan durian, tapi biarlah berpada-pada. Ingat ya, kuantiti yang paling digalakkan oleh pakar nutrisi adalah dua ulas sahaja bagi setiap hidangan.

Penggemar Buah Durian? Ini Antara Khasiat & Kesan ‘Raja Buah’ Yang Anda Perlu Tahu

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Twitter Dr. Samhan

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI