Pengumuman penggantungan pemain badminton perseorangan lelaki Malaysia, Lee Zii Jia daripada bertanding dalam mana-mana kejohanan antarabangsa selama dua tahun pada hari ini bukanlah satu-satunya berita mendukacitakan yang melanda peminat badminton negara.

Penggantungan Lee Zia Jia itu disusuli keputusan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang mengenakan tindakan sama terhadap bekas juara remaja dunia dua kali, Goh Jin Wei sejak 31 Oktober 2021.

Penggantungan Bekas Juara Remaja Dunia 2 Kali, GOH JIN WEI Turut Beri Kesan Mendalam
Goh Jin Wei sewaktu memenangi pingat emas di Sukan SEA Kuala Lumpur 2017, sekaligus menamatkan kemarau 14 tahun negara. Kali terakhir Malaysia memenangi emas perseorangan wanita di peringkat Sukan SEA adalah menerusi Datin Wong Mew Choo.

Pemain yang berasal dari Bukit Mertajam, Pulau Pinang itu dimaklumkan telah meninggalkan BAM secara tiba-tiba atas alasan faktor kesihatan yang tidak mengizinkan.

Biarpun Jin Wei tekad meninggalkan skuad kebangsaan pada 13 September 2021, pemain berusia 21 tahun itu pada awal tahun ini telah memuat naik sebuah klip di YouTube dan berkata dia telah hidup dalam kekesalan sejak saat itu. Dia ingin meneruskan karier sebagai atlet badminton bebas atas dasar minat serta bakat yang dimilikinya.

Jelasnya lagi, dia tidak kembali ke pangkuan BAM setelah merasakan dirinya tidak dapat memberikan komitmen 100 peratus jika menyertai skuad kebangsaan.

IKLAN

“Saya amat terharu dijemput oleh pasukan kebangsaan untuk menyertai mereka. Saya tidak mampu mengungkap betapa ia bermakna untuk saya. Ia satu penghargaan besar untuk saya menerima jemputan ini. Saya ingin menzahirkan rasa terima kasih saya terhadap pasukan kebangsaan kerana mempunyai kepercayaan terhadap saya.

“Namun, saya tidak mungkin mampu memenuhi keperluan dan kelayakan pasukan kebangsaan ketika ini kerana masalah kesihatan saya. (Isu) saya ini akan hanya merugikan sumber negara serta menafikan peluang pemain lain. Saya enggan mengecewakan mana-mana pihak dalam situasi ini,” kata Jin Wei.

Jelasnya lagi dalam video tersebut, beliau sentiasa akan cuba bersedia untuk memperbaiki diri demi bermian untuk negara pada masa akan datang.

IKLAN

Begitupun seperti yang kita ketahui pada hari ini, perancangan Jin Wei itu seakan tersekat dek penggantungan yang diletakkan ke atas dirinya oleh BAM. Untuk pengetahuan korang, seseorang pemain badminton perlu didaftarkan menerusi persatuan badminton kebangsaan untuk bermain dalam kejohanan yang diiktiraf oleh Persekutuan Badminton Dunia. Tanpanya, mereka tidak boleh mewakili negara di peringkat antarabangsa.

Penggantungan Bekas Juara Remaja Dunia 2 Kali, GOH JIN WEI Turut Beri Kesan Mendalam
Foto Goh Jin Wei dan Lee Zii Jia yang bersahabat baik sejak awal diterima masuk ke kem badminton kebangsaan.

Terdahulu, beberapa pemain kebangsaan lain seperti Tan Chung Seang dan Toh Ee Wei pernah digantung oleh BAM setelah mereka meninggalkan kem latihan negara. Bagaimanapun, Ee Wei kemudiannya diserap semula oleh BAM.

IKLAN

Justeru seperti yang disebut oleh Timbalan Presiden BAM, Datuk Seri Jahabardeen Mohamed Yunood pada hari ini, BAM sentiasa membuka pintu kepada Goh Jin Wei dan Lee Zii Jia untuk kembali menyertai BAM setelah mereka membuat rayuan jika masih berminat untuk menyertai sebarang kejohanan di luar negara. BAM juga katanya tidak bercadang untuk mengenakan denda kepada mereka berdua selain penggantungan selama dua tahun ini.

Penggantungan Bekas Juara Remaja Dunia 2 Kali, GOH JIN WEI Turut Beri Kesan Mendalam
Jahaberdeen Mohamed Yunoos (tengah) dalam sidang akhbar. FOTO: Warta Oriental

Diharap, kemelut yang melanda kem badminton Malaysia ini dapat diselesaikan secara baik dengan segera. Masakan tidak, sayang jika kita kehilangan bukan saja kelibat Lee Zii Jia di gelanggang tetapi juga kelibat Goh Jin Wei yang cukup berbakat.

Selain memenangi pingat emas perseorangan wanita di Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 sekaligus menamatkan penantian 14 tahun Malaysia, Jin Wei juga pernah merangkul kejuaraan perseorangan wanita remaja dunia di Lima, Peru pada tahun 2015 dan sekali lagi di Markham, Kanada pada tahun 2018.

ARTIKEL BERKAITAN : Penggantungan 2 Tahun Lee Zii Jia : Misbun Terkejut, LCW Pernah Minta Tahan Tekanan, Axelsen Kecewa – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI