Sumber Foto : Japan Times

 

Setiap kali tamat saja mana-mana temasya sukan antarabangsa, ramai pihak yang selalu tertanya-tanya apa yang bakal terjadi dengan kesemua aset berkaitan temasya itu termasuklah stadium baharu, kemudahan seperti kenderaan awam dan juga ‘perkampungan’ atlet.

Perkara sama juga berlaku ke atas aset-aset daripada Sukan Olimpik Toto 2020 yang baru berakhir pada bulan Ogos lalu. Bercakap mengenai perkampungan atlet, bermacam-macam persediaan baharu yang disediakan oleh Jepun sebagai tuan rumah sukan Olimpik kali ini demi menjamin keselesaan delegasi yang bertanding.

Kalau korang masih ingat lagi, tempat tinggal mereka telah menjadi tular tidak lama dahulu selepas kes beberapa atlet kelahiran Israel yang melakukan ‘eksperimentasi’ melompat di atas atas katil yang diperbuat daripada kadbod itu. Kata mereka, ia demi menguji sama ada ia cukup padu untuk menampung sekumpulan orang di atasnya ataupun tidak.

Katil Kadbod Tular Di Tokyo 2020 Digunakan Semula Untuk Kebajikan

IKLAN

Katil Kadbod Tular Di Tokyo 2020 Digunakan Semula Untuk Kebajikan

Ada juga ura-ura yang mengatakan Jepun menyediakan katil kadbod bagi mengelakkan sebarang percubaan atlet dalam aktiviti tidak senonoh di atas katil. Malah, ada yang menggelarnya sebagai ‘anti-sex’ beds. Tapi secara asasnya, katil ini diperbuat daripada bahan kadbod adalah disebabkan semangat mesra alam  yang ingin dipromosikan oleh Jepun kali ini.

Setelah fasiliti itu digunakan oleh atlet Olimpik dan Paralimpik, katil-katil tersebut khabarnya akan digunakan semula oleh pesakit COVID-19 di Osaka, Jepun.

IKLAN

Menurut laporan Japan Times, idea tersebut dikemukakan oleh gabenor Osaka, Hirofumi Yoshimura.

Katil Kadbod Tular Di Tokyo 2020 Digunakan Semula Untuk Kebajikan
Hirofumi Yoshimura. Sumber Foto : Japan Times

Bagi sebuah katil yang diperbuat daripada bahan kadbod berkualiti tinggi dan telah dibuktikan mampu menampung berat sehingga 200kg, sayang untuknya dibuang begitu saja atau dikitar semula.

IKLAN

Oleh itu, sebanyak 800 buah katil kadbod dan bantal yang pernah digunakan semasa temasya Tokyo 2020 akan dibawa ke pusat perubatan sementara di Osaka pada akhir bulan ini bagi kegunaan pesaki COVID-19. Dengar cerita, syarikat yang mencipta katil kadbod ini iaitu Airweave Inc juga akan mendermakan katil-katil tersebut bagi tujuan kebajikan perubatan.

Jom lihat keistimewaan katil kadbod ini seperti yang ditunjukkan oleh para atlet di TikTok.

Sumber : (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI