Seramai 8 juta rakyat Malaysia merupakan ahli KWSP, namun siapakah yang layak membuat pengeluaran daripada akaun 1 menerusi i-SINAR?

 

Kena tengok syarat-syarat kelayakan terlebih dahulu, tak semua orang dibenarkan tau..

 

Minat rakyat untuk mengetahui lebih mengenai pembukaan i-SINAR semakin hari semakin meningkat apabila sejumlah besar rakyat Malaysia kini berdepan dengan pendapatan yang terjejas akibat wabak Covid-19.

Namun, menurut kenyataan media yang dikeluarkan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini, tidak semua 8 juta orang ahli KWSP layak untuk mendapatkan kemudahan i-Sinar ini.

KWSP dengan jelas menerangkan siapakah golongan yang layak dan apakah tuntutan yang diperlukan daripada mereka untuk pemohonan ini. Jom lihat setiap kategori yang disenaraikan oleh KWSP.

 

Kategori 1

Golongan yang layak

Ahli KWSP yang bekerja di sektor formal, yang bekerja sendiri, yang bekerja di sektor ekonomi gig, yang sudah lama tidak mencarum, yang hilang pekerjaan, suri rumah atau ahli yang menerima notis cuti tanpa gaji (CTG).

 

Syarat-syarat

1 Ahli tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan berturut-turut semasa permohonan; ATAU

2 Ahli masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

IKLAN

 

Info

1 Ali tidak perlu memberikan dokumen sokongan

2 Ahli hanya perlu memohon secara online di SINI mulai 21 Disember 2020

3 Kelulusan secara automatik dibuat berdasarkan data dalaman KWSP

4 Pembayaran kepada ahli pula akan dimulakan pada pertengahan Januari 2021

 

Kategori 2

Golongan yang layak

Ahli KWSP yang masih bekerja tetapi mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas (termasuk pengurangan gaji dan elaun, atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa) selepas Mac 2020.

IKLAN

 

Syarat-syarat

1 Ahli perlu menyediakan dokumen sokongan seperti slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan; dan

2 Notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan / atau tuntutan kerja lebih masa

3 Sekiranya ahli tidak boleh mengemukakan dokumen di atas, dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan akan dipertimbangkan.

 

Info

1 Ahli boleh memohon secara online di SINI mulai 11 Januari 2021

IKLAN

2 Surat permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa 2 hingga 3 minggu selepas permohonan dibuat untuk mengetahui jika permohonan mereka diluluskan.

3 Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya

 

Jumlah Layak Diterima

Seperti biasa, ini adalah satu lagi perkara yang hangat diperkatakan oleh rakyat. Berapakah jumlah yang layak mereka terima berdasarkan kelayakan?

Bagi ahli yang mempunyai baki Akaun 1 bernilai RM100,000 dan ke bawah, mereka layak membuat pengeluaran maksimum sehingga RM10,000. Bayaran pertama maksimum adalah sehingga RM5,000 dan bayaran penuh akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh 6 bulan.

Manakala, bagi ahli yang mempunyai baki Akaun 1 bernilai lebih RM100,000, mereka layak membuat pengeluaran maksimum sehingga 10% daripada jumlah ataupun RM60,000 (yang mana satu lebih rendah), Bayaran pertama maksimum adalah sehingga RM10,000 dan bayaran penuh akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh 6 bulan.

Ini adalah contoh mudah yang disediakan oleh pihak KWSP agar korang mudah memahami.

Pengeluaran Akaun 1 KWSP Maksimum RM60K Menerusi i-Sinar, SIAPA LAYAK?

Bagi memastikan permohonan korang lancar, korang digalakkan untuk mendaftar i-Akaun, mengemas kini nombor telefon bimbit bagi menerima Transaction Authorisation Code (TAC) di kios atau kaunter KWSP.

Selain itu, pastikan nombor akaun bank korang aktif tau. REMAJA juga ingin mengingatkan jangan mudah tertipu dengan info yang tidak belum sahih.

KWSP Ingatkan Pengguna Jangan Terpedaya Dengan Aplikasi Palsu i-Sinar – REMAJA