Siapa sahaja yang tidak pernah merasai snek kegemaran rakyat Malaysia, Mamee Monster?

Setelah berpuluh-puluh tahun memperkenalkan jenama snek popular itu kepada pasaran Malaysia dan mengeksport ke 80 buah negara, pengasasnya Datuk Pang Chin Hin telah dilaporkan meninggal dunia, Sabtu lalu.

Pengasas MAMEE Dari Melaka Meninggal Dunia, Bermula Sebagai Pengedar Kereta Terpakai & Berjaya Bina Empayar
Mendiang Datuk Pang Chin Hin

Memetik laporan akhbar Sin Chew Daily, Chin Hin, 96 telah menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 6.03 pagi. Beliau meninggalkan tiga orang anak lelaki dan tiga orang anak perempuan.

Sebelum ini, tidak ramai sedar bahawa jenama Mamee Monster merupakan jenama ciptaan dan keluaran Malaysia disebabkan populariti yang diraih oleh Chin Hin. Begitupun , segalan kejayaan itu tidak datang bergolek apabila beliau perlu berusaha keras untuk membina empayar.

Chin Hin asalnya bermula sebagai seorang pengedar kereta terpakai sahaja. Hanya pada tahun 1971, beliau merealisasikan idea besarnya dengan membuka kilang kecil di bawah nama Pacific Food Products dekat Melaka untuk mengeluarkan produk mi segera.

Haa, sekarang baru korang tahu mengapa muzium Mamee Jonker House terletak di Jalan Hang Jebat.

IKLAN

Kilang itu melancarkan produk pertama, Lucky Instant Noodle setahun selepas itu namun ia tidak begitu popular dalam kalangan pembeli. Kegagalan itu tidak sesekali menjatuhkan semangan Chin Hin dan keluarga.

Anak lelakinya, Tan Sri Pang Tee Chew mendapat ilham untuk menghasilkan mi segera siap dengan perisa tambahan setelah melihat penoreh getah di Malaysia pada waktu itu menyukai mi segera bungkusan yang belum dimasak.

Tahun demi tahun, pelbagai perubahan berlaku ke atas produk popular keluaran keluarga Chin Hin ini sehingga ia dikenali sebagai Mamee Monster yang dihasilkan oleh syarikat Mamee-Double Decker seperti yang kita semua ketahui sekarang.

ARTIKEL BERKAITAN : Mamee Labur RM50 Juta Untuk Produk Makanan Halal Korea – REMAJA

IKLAN
Pengasas MAMEE Dari Melaka Meninggal Dunia, Bermula Sebagai Pengedar Kereta Terpakai & Berjaya Bina Empayar
Muzium Mameed di Jalan Hang Jebat, Jonker Street Bandaraya Melaka.

Pengasas MAMEE Dari Melaka Meninggal Dunia, Bermula Sebagai Pengedar Kereta Terpakai & Berjaya Bina Empayar

Kejayaannya cukup luar biasa sehinggakan ia tersenarai dalam Bursa Saham KuaLA Lumpur pada tahun 1992 sebelum diambil semula oleh keluarga sebagai perniagaan swasta pada tahun 2012.

Sehingga kini, terdapat lebih daipada 50 makanan ringan yang dipasarkan oleh syarikat tersebut. Antaranya termasuklah snek Double Decker dan Mister Potato. Malah, minuman berasaskan yogurt, Nutrigen dan mi segera Mamee Chef juga adalah produk keluaran syarikat itu.

IKLAN
Pengasas MAMEE Dari Melaka Meninggal Dunia, Bermula Sebagai Pengedar Kereta Terpakai & Berjaya Bina Empayar
Tiga generasi dalam perusahaan jenama Mamee Monster: dari Datuk Pang Chin Hin, anaknya Tan Sri Pang Tee Chew dan cucunya, Pierre Pang.

Dengan pemergian Datuk Pang Chin Hin dua hari lalu, kekayaan empayar ini kini diturunkan kepada anak-anaknya termasuklah Tan Sri Pang Tee Chew sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Pengurusan, Datuk Seri Pang Tee Nam sebagai Ketua Pegawai Operasi serta cucunya, Pierre Pang sebagai Pengarah Eksekutif Kumpulan.

BACA LAGI : Khairul Aming ‘Buka Mata’ Netizen, ‘Kuasa FYP’ TikTok Mampu Lariskan Perniagaan – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.