Dunia bola sepak dikejutkan dengan berita persaraan Mesut Ozil dalam skuad kebangsaan Jerman dan Piala Dunia 2018 merupakan kemunculan terakhirnya untuk pasukan tersebut.

Ozil mendakwa bahawa dia telah menerima layanan buruk daripada skuad kebangsaan persatuan bola sepak Jerman dan dalam kenyataan rasminya juga, Mesut Ozil berkata dia kecewa apabila dipersalahkan atas kegagalan Jerman di Piala Dunia baru-baru ini.

“Dengan rasa berat hati dan selepas berfikir sewajarnya, saya ingin mengumumkan bahawa saya tidak akan menyarung jersi Jerman di peringkat antarabangsa kerana saya berasakan tidak dihirmati selain kritikan berunsur perkauman yang saya terima,” jelasnya.

Ozil juga turut mengeluarkan statement di laman sosialnya tentang kekecewaannya terhadap Persekutuan Bolasepak Jerman (DFB) yang seperti tidak memihak pada dirinya selepas dikritik hebat.

Ini Sebab Utama Mesut Ozil Tinggalkan Jerman

IKLAN

DFB bukan saja tidak mempertahankannya, malah presiden persatuan itu sendiri, Richard Grindel juga tidak mahu mendengar cerita daripada pihaknya selepas tersebar satu gambar kontroversi Ozil bersama Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan pada Mei lalusebuah majlis tertutup di London.

“Ketika saya mahu menjelaskan kepada Grindel mengenai situasi sebenar, dia sebaliknya lebih berminat untuk bercakap mengenai pandangan peribadinya dalam politik dan menafikan pandangan saya,” jelas Ozil lagi.

Pemain berusia 29 tahun ini sememangnya mempunyai keluarga berdarah Turki dan telah mempertahankan tindakannya bergambar dengan Erdogan selepas ramai mempersoalkan kesetiaannya kepada skuad kebangsaan menjelang Piala Dunia lalu.

IKLAN

Ini Sebab Utama Mesut Ozil Tinggalkan Jerman

Jelasnya lagi, dia masih setia dengan asal usulnya di kedua-dua negara iaitu Jerman dan Turki, selain turut menegaskan ia langsung tiada kaitan dengan politik.

IKLAN

“Asal usul nenek moyang saya lebih dari satu negara. Walaupun membesar di Jerman, latar belakang keluarga saya adalah dari Turki,”

“Saya mempunyai dua hati, satu Jerman dan satu Turki,” tambahnya lagi.

Haih, berita sedih ni mesti buatkan peminat Jerman bertambah kecewa. Harapnya mereka dapat selesaikan dengan baik.

Sumber: Sukan Sinar

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI