Bagi memastikan privasi dan keselamatan para pelanggan mereka terjamin selepas ini, platform e-dagang popular, Shopee tidak lagi mendedahkan nombor telefon pada bungkusan Air Waybills, J&T Express dan Ninja Van mulai 21 Oktober lalu.

Sebaliknya, servis kurier terbabit akan mendapatkan nombor telefon pelanggan menerusi sistem untuk dihubungi, sekiranya perlu.

IKLAN

Selepas ini, butiran peribadi yang akan tertera pada bungkusan penghantaran barangan yang korang beli hanyalah nama, alamat dan poskokd saja. Secara tidak langsung, gangguan seperti scammer tidak bertanggungjawab seperti yang selalu dilaporkan di media sosial selama ini dapat dikurangkan.

Pembeli Shopee Tarik Nafas Lega, Nombor Telefon Tiada Lagi Atas Bungkusan
Sumber : Shopee

Sebagai contoh sebelum ini, pelanggan yang terlupa untuk memadamkan atau membuang kertas pelekat pada bungkusan penghantaran kemungkinan berdepan risiko gangguan biarpun bungkusan berkenaan telahpun dibuangkan ke dalam tong sampah

IKLAN

Jangan terkejut jika ada suspek yang sanggup menyelongkar tong sampah terutamanya di kawsan awam untuk mendapatkan butiran peribadi pelanggan secara rawak demi agenda tersendiri seperti melakukan ‘panggilan kecemasan’ atau untuk menyamar sebagai pekerja syarikat penghantar lalu tiba di rumah kenalan atau ahli keluarga mangsa.

Suspek kemudian cuba mendapatkan bayaran daripada ahli keluarga mangsa dengan alasan yang dipesan masih belum dibayar.

IKLAN

Oleh itu, inisiatif terbaru oleh Shopee ini punya impak positif walaupun ia nampak seperti perubahan kecil saja. Apapun, Shopee masih akan meminta nombor telefon pelanggan mereka setiap kali pembelian dibuat demi memastikan barangan selamat tiba di destinasi. Cuma kali ini, ia tidak lagi berada di atas bungkusan kecuali sekiranya penghantaran adalah melalui Pos Laju atau City Link Express AWB.

Sumber : Shopee

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI