Jika anda familiar dengan dunia penyiaran Singapura, terutamanya mereka yang tinggal di Johor Bahru dan mendapat capaian siaran televisyen dari negara itu, pasti kenal benar dengan sosok penyiar yang cukup berkarisma, Riz Sunawan.

Riz atau nama sebenarnya Mohd Asri bin Sunawan, 45, telah menghembuskan nafasnya yang terakhir hari ini kira-kira jam 10.46 pagi. Kematiannya itu disahkan sendiri oleh adiknya, Linda Sunawan yang berkongsi berita kematian abangnya itu kepada wartawan.

Selain terkenal bergelar seorang pembaca berita di saluran Bahasa Melayu Media Corp dan juga penyampai radio Warna 94.2fm, allahyarham juga merupakan seorang penerbit dan penulis buku.

Pembaca Berita & Penyampai Radio, Riz Sunawan Meninggal Dunia Pada Usia 45 Tahun

Allahyarham Riz Sunawan mula didiagnos menghidap penyakit motor Neuron (MND) yang merupakan sejenis penyakit saraf pada tahun 2018. Akibat penyakit tersebut allahyarham menjadi lumpuh hari demi hari dan turut menjejaskan pita suaranya.

IKLAN

Kematiannya mendapat perhatian Presiden Singapura, Halimah Yaacub yang kagum dengan usaha Allahyarham yang tidak jemu memperjuangkan Bahasa Melayu. “Allahyarham akan sentiasa dikenang sebagai seorang pejuang Bahasa Melayu melalui penglibatannya dengan Majlis Bahasa Singapura,” ujar beliau dalam satu hantaran di laman Facebook.

BACA JUGA: Celine Dion Hidapi Gangguan Saraf Sukar Untuk Pulih, Kenali Stiff Person Syndrome (SPS)

Pembaca Berita & Penyampai Radio, Riz Sunawan Meninggal Dunia Pada Usia 45 Tahun

IKLAN

Selain itu Halimah turut menyatakan rasa bangganya keran sempat mengenali allahyarham yang sangat positif dan merupakan suara yang memperjuangkan hak golongan kurang upaya.

Kongsinya lagi, “Allahyarham juga penyokong kuat golongan kurang upaya dan telah membantu menubuhkan Persatuan Penyakit Saraf Motor Singapura (MNDa). Saya bertemu Allahyarham tahun lalu apabila MNDa mengadakan kunjungan ke Istana dan semasa majlis pelancaran buku tulisannya yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang penyakit yang dialaminya.”

IKLAN

Semoga roh Allahyarham Riz Sunawan di tempatkan bersama orang-orang beriman, Amin.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI