zhang zhi jie

Ajal tidak mengira usia, pemain Badminton muda dari China, Zhang Zhi Jie, telah meninggal dunia selepas pengsan semasa perlawanan Kejohanan Remaja Asia 2024 yang diadakan di Yogyakarta, Indonesia, pada malam Ahad.

ARTIKEL BERKAITAN : Datuk Lee Chong Wei Bukan Sekadar Main Badminton, Pandai Cari Duit & Hidup Mewah Kini!

Menurut kenyataan rasmi dari Badminton Asia, Zhang Zhi Jie dipercayai pengsan di gelanggang ketika perlawanan antara China dan Jepun sebelum dibawa ke hospital, dan disahkan meninggal dunia.

“Pemain perseorangan, Zhang Zhi Jie dari China, pengsan di atas gelanggang semasa perlawanan, segera dikejarkan ke hospital, dan disahkan meninggal dunia pada pukul 23.20 waktu tempatan semalam.”

IKLAN

Zhi Jie sedang bertanding dalam perlawanan peringkat kumpulan menentang Jepun apabila dia rebah. Dia segera dirawat oleh doktor dan pasukan perubatan yang bertugas, lalu dibawa ke hospital dalam masa kurang daripada dua minit dengan ambulans yang telah disediakan,” menurut kenyataan rasmi.

Badminton Asia, Persatuan Badminton Seluruh Indonesia (PBSI) dan Jawatankuasa Penganjur mengucapkan takziah kepada ibu bapa Zhang, keluarganya serta Persatuan Badminton China (CBA).

IKLAN

“Dunia badminton telah kehilangan seorang pemain yang berbakat besar,” tambah kenyataan itu.

Pemain Badminton China, Rebah Di Gelangang Sebelum Hembus Nafas Terakhir

IKLAN

BACA LAGI: Kenangan Manis Capai Top 24 Miss Supranational 2022, Melisha Lin Akui Bukan Semuanya Glamor – REMAJA

Sumber: Badminton Asia via X

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI