Setelah dua tahun ditangguhkan, pertandingan Miss International 2022 akhirnya telah melabuhkan tirai. Wakil Jerman, Jasmin Selberg berjaya merebut takhta dan mengalahkan 65 peserta lain untuk bergelar juara baharu Miss International.

Seiring dengan kemenangannya, Jasmin menjadi juara pertama yang dimahkotakan dengan mahkota baharu Miss International yang direka berinpirasikan bunga Sakura. Dia telah dimahkotakan oleh Miss International 2019, Sireethorn Leearamwat yang memegang kemenangan selama tiga tahun.

Pelajar Sarjana Muda Sejarah & Falsafah Dinobatkan Sebagai Miss International 2022
Ketika bergelar Miss International Germanry 2022.

Kemenangan gadis berusia 22 tahun memberi sedikit kejutan kerana dia bukanlah peserta yang menjadi pilihan ramai, namun tidak dapat disangkal kecantikannya dan juga kepetahannya dalam berbicara cukup memukau.

Dua peserta kegemaran ramai, Stephanie Amado dari Cabo Verde dan Tatiana Calmell dari Peru terpaksa berpuas hati berada di kedudukan naib juara dan tempat ketiga. Melengkapkan senarai top 5 adalah wakil dari Colombia, Natalia Lopez dan Dominican Republic, Celinee Santos, masing-masing di kedudukan keempat dan kelima.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Berinspirasikan Bunga Sakura, Ini Mahkota Bertatahkan 3333 Mutiara Untuk Juara Miss International Yang Baharu

Pelajar Sarjana Muda Sejarah & Falsafah Dinobatkan Sebagai Miss International 2022

IKLAN

Tahun ini menyaksikan kejutan apabila hanya satu sahaja wakil dari benua Asia berjaya melangkah ke peringkat top 15 menerusi perwakilan Hannah Arnold dari Filipina. Wakil dari negara-negara powerhouse dalam dunia ratu cantik seperti Vietnam, India dan Filipina tidak berjaya meraih sebarang tempat.

Sedikit latar mengenai Miss International yang baharu ini, dia merupakan seorang pelajar dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Sejarah & Filosofi di Ruhr University Bochum. Selain itu dia pernah bekerja sebagai seorang penterjemah Bahasa Jerman ke Bahasa Inggeris.

IKLAN

Menarik tentang dirinya, Jasmin mengasaskan organisasi Queens Raising Awarenes yang merupakan komuniti antarabangsa yang didorong oleh misi, visi dan nilai yang percaya kepada “perubahan kecil memberi impak yang besar”. Ia merupakan kerjasama dengan komuniti ratu cantik untuk meningkatkan kesedaran mengenai topik alam sekitar dan sosial.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.