Tahniah buat Hannah Mumtazah Ahmad Murshidi, seorang penuntut Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang sekali lagi berjaya mengharumkan nama negara apabila dinobat sebagai graduan terbaik ketiga di Malaysia dan kelapan dunia.

Hannah menerima keputusan cemerlang dalam peperiksaan antarabangsa The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) United Kingdom bulan lalu.

Gadis berusia 22 tahun itu menerima pengiktirafan ini selepas bersaing dengan 3,877 graduan di seluruh dunia dan 500 graduan dari Malaysia. Jelasnya, kejayaan ini tidak akan dapat dikecapi tanpa sokongan ibu bapa dan rakan, selain memberikan komitmen tinggi pensyarah fakulti pengajiannya.

Pelajar Perakaunan UiTM Dinobat Sebagai Graduan Kelapan Terbaik Dunia
Sumber: Universiti Teknologi MARA – Media Rasmi

BACA: 10 Terbaik Dunia Bagi Program Profesional Perakaunan, Dua Pelajar UiTM Tersenarai. Bangga!

“Saya sentiasa kekal konsisten supaya tidak ketinggalan dan merujuk kepada pensyarah untuk menerima maklum balas dalam hal peperiksaan atau latihan kelas. Perkara itu harus diutamakan kerana ia ruang untuk penambahbaikan dan pemahaman saya bagi sesuatu subjek yang dipelajari,” jelas Hannah.

IKLAN

Hannah juga berharap agar dia memperoleh pekerjaan yang bakal merealisasikan cita-citanya untuk menjadi seorang akauntan bertauliah.

Pelajar Perakaunan UiTM Dinobat Sebagai Graduan Kelapan Terbaik Dunia
Sumber: Sinar Plus

Sebelum ini Hannah Mumtazah pernah menerima anugerah untuk dua kertas peperiksaan diambil iaitu Financial Management (FM) dengan pencapaian tempat pertama di Malaysia dan juga di dunia manakala untuk Strategic Business Reporting (SBR), dia mendapat tempat pertama di Malaysia dan tempat kedua di dunia.

IKLAN

BACA: Pelajar Perakaunan Profesional Raih Pencapaian Di Peringkat Dunia

Sekali lagi tahniah kami ucapkan kepada Hannah Mumtazah. Semoga dapat menggapai impiannya untuk menjadi seorang akauntan yang bertauliah dan terus memberi inspirasi buat anak muda bagi mencapai kejayaan hingga ke peringkat dunia.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s