Peka Tentang Tarikh Luput, Ini Cara Macam Mana Nak Jaga Skincare Supaya Lambat Rosak

437

Ramai yang membeli produk skincare tetapi kurang peka dengan tarikh pengeluaran dan luput barangan tersebut.

Bukan hanya makanan, produk kecantikan juga mempunyai tarikh luput yang korang kena ambil tahu dan selain expiry date, ada dua perkara penting lagi yang biasanya ramai tidak pernah tahu, MFG (manufacturing date) dan PAO (Period After Opening).

1. MFG (Manufacturing date/production date)

Tarikh bila produk tersebut dibuat. Biasanya ada d bawah botol atau label

2. EXP (Expiry date)

Jika tidak ada tulisan EXP, biasanya 30-36 bulan selepas manufacturing date.

Kalau korang beli produk skincare dari Korea dan tak faham tulisannya, boleh rujuk pada tips ini

3. PAO (Period After Opening)

Berapa lama produk boleh tahan lepas dah buka. Biasanya dalam simbol jar. 6M/12M/24M/36M

Ada lagi beberapa tip yang dikongsi oleh Iman Abdul Rahim boleh korang refer. Kalau produk tu nak expired lagi 3 bulan tapi kira baru buka, seeloknya lepas 3 bulan dah boleh berhenti guna. Walaupun PAO dia lagi 6M, misalnya.

Apa jadi kalau guna produk dah expired?

1. Produk jadi tak berkesan. Kalau pakai produk untuk brightening mungkin tak nampak perubahan pun

2. Boleh irritate kulit dan tak pasal-pasal rosak pula kulit nanti bila pakai barang dah expired

Macam mana nak jaga skincare supaya lambat rosak?

1. Simpan jauh daripada cahaya matahari dan tempat yang kering. Bukan tempat yang lembap seperti di dalam tandas

2. Guna spatula kalau jenis jar, jangan celup guna jari

3. Buka bila nak guna saja. Jangan buka sebab nak test bau, tekstur lepas tu simpan

4. Tulis tarikh bila kita buka produk tu. Pakai pen atau tampal sticker pada produk tersebut

Tip nak beli preloved skincare

1. Check dulu MFG dan EXP date. Kalau dah nak expired, fikir baik-baik

2. Tanya bila dia buka produk tersebut

3. Kalau produk dalam jar, tanya dia celup guna jari ke tak?

Ha, sebenarnya ada banyak perkara yang korang perlu tahu kalau nak beli skincare ni. Bukan main guna saja, cara penjagaan dan paling penting, korang kena tahu sama ada produk tersebut masih elok digunakan atau tidak.

Jangan sampai kulit muka dah rosak baru tahu yang produk tu sebenarnya dah expired. Euww!

*

VIDEO REMAJA