Foto Hiasan : Drama bersiri Projek Anchor SPM

 

Sesi pengumuman secara langsung oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menerusi saluran Didik TV pada pagi hari ini telah mendapat reaksi yang bercampur-aduk daripada masyarakat, terutamanya di kalangan para pelajar sekolah dan ibu bapa.

Dalam sesi tersebut, Dr Radzi Mohd Jidin telahpun mengesahkan jangkaan ramai pihak apabila perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akan terus disambung bagi tempoh 25 hari lagi apabila sesi persekolahan dibuka semula pada 13 Jun bagi kumpulan A dan 14 Jun bagi Kumpulan B.

PdPR Terus 25 Hari, SPM 2021 Pula Tunda Ke Tahun Hadapan

Kumpulan A yang dimaksudkan ialah negeri-negeri seperti Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Manakala, negeri selebihnya seperti Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Putrajaya & Labuan, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah dan Sarawak pula tergolong dalam Kumpulan B.

IKLAN

Arahan sesi PdPR selama 25 hari itu akan berkuat kuasa hinggalah tiba cuti pertengahan penggal pada 16 dan 17 Julai kelak.

PdPR Terus 25 Hari, SPM 2021 Pula Tunda Ke Tahun Hadapan
Menteri Kanan Kementerian Pendidikan Malaysia, Dr Radzi Mohd Jidin

“Kemudian, pada 16 Julai hingga 25 Julai, ada satu lagi cuti pertengahan penggal dan (sesi persekolahan) akan dibuka semula selepas 25 dan 26 Julai.

“Apakah pendekatannya pada waktu itu, kita akan umumkan sebelum sekolah dibuka pada 25 dan 26 Julai nanti,” katanya.

IKLAN

 

Tunda SPM Ke 2022

Dalam pada itu, Dr Radzi juga memaklumkan bahawa peperiksaan bertulis Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 akan dibawa ke bulan Mac 2022.

PdPR Terus 25 Hari, SPM 2021 Pula Tunda Ke Tahun Hadapan

IKLAN

Sementara itu, ujian lisan dan amali sains SPM 2021 pula akan dilaksanakan pada bulan Februari 2022 iaitu kira-kira sebulan sebelum peperiksaan bertulis.

Penundaan SPM dari akhir tahun ini ke bulan Mac 2022 ini adalah demi memberikan ruang persediaan yang cukup bagi para pelajar serta tenaga pengajar sepanjang tempoh sembilan bulan bermula sekarang. Jelasnya, perkara ini telah diputuskan selepas pertimbangan keadaan dan cabaran semasa pada tahun ini.

Terdahulu, Dr Radzi telah mengumumkan bahawa keputusan peperiksaan SPM 2020 akan diumumkan pada 10 Jun ini secara sistem mesej atau di laman web.

ARTIKEL BERKAITAN : Alert! Keputusan SPM 2020 Bakal Diumumkan Pada Khamis Depan, Ini Cara Untuk Semak.. – REMAJA