Kes pembunuhan Ketua Jururawat Hospital Serdang iaitu Siti Kharina Mohd Kamarudin pada minggu ini telah menjadi antara topik perbualan hangat netizen.

 

Bukan saja disebabkan motif pembunuhannya di sebuah kondominium di Cyberjaya. Tetapi disebabkan suspek utama kes yang merupakan seorang lelaki warga Nigeria.

BACA: “Menyakitkan!” Adik Ketua Jururawat Minta Henti Sebar Berita Tak Benar

Disclaimer: REMAJA tak mengatakan kesemua warga Afrika yang bertandang ke Malaysia merupakan penjenayah. Namun menurut penganalisis jenayah, Datuk Shahul Hamid Abdul Rahim, beliau yang ditemuramah rakan media di Berita Harian beranggapan kehadiran terlalu ramai warga benua itu ke negara ini wajar dipandang serius.

IKLAN

Ini kerana pemantauan yang dilakukan terhadap kemasukan mereka kini tidak dilakukan secara konsisten. Malah ia hanya dilakukan secara bermusim, terutamanya bila muncul kes seperti ini.

Pas Belajar Warga Afrika Diminta Diperketat, Kebanyakan Ambil Kesempatan?
Antara pesalah kes bawa masuk dadah pada tahun lalu.

”Kami harapkan agar Kementerian Pendidikan mengkaji pengeluaran pas pelajar ke atas warga Afrika secara konsisten kerana kemasukan mereka sekarang adalah terlalu ramai.

IKLAN

”Benarkah mereka masuk dengan niat untuk belajar saja? Saya lihat tidak, mereka cuma datang untuk mendapatkan faedah pas berkenaan dan bukannya untuk belajar pun,” katanya ketika dihubungi wartawan.

”Suka atau tak, statistik menunjukkan kehadiran warga Afrika menyumbang kepada kes jenayah membabitkan dadah fan kes penipuan seperti love scam dan black money.

IKLAN

”Justeru kita wajar perketatkan lagi kemasukan mereka. Hanya yang benar-benar komited untuk belajar saja diberikan akses dan mereka perlu melaporkan progres pengajian masing-masing.”

Pas Belajar Warga Afrika Diminta Diperketat, Kebanyakan Ambil Kesempatan?

Apa pendapat korang?

Adakah wajar pihak berkuasa mengenakan syarat kemasukan dan tinggal yang lebih ketat kepada pelajar warga Afrika? Ataupun ia akan dilihat seolah-olah diskriminasi terhadap mereka berbanding ke atas pelajar asing dari negara lain?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI