Seorang pemain pasukan bola tampar Serbia baru-baru ini telah digantung selama 2 permainan setelah dia didakwa berkelakukan rasis sewaktu perlawanan menentang pasukan Thailand di Itali pada 1 Jun lalu.

Amat malang bagi pemain bernama Sanja Djurdjevic apabila perlakuannya itu dirakam dalam paparan kamera. Dengan menggunakan jarinya, Sanja didapati menarik matanya agar ia kelihatan ‘sepet’ sewaktu perlawanan berlangsung. Perbuatan tersebut nyata telah mencetuskan amarah dalam kalangan peminat sukan.

Padah Permainkan ‘Mata Sepet’ Pemain Lawan, Atlet Ini Digantung

Sanja sejak itu telahpun memohon maaf bersama-sama Persatuan Bola Tampar Serbia yang – BTW – beranggapan ia hanyalah salah faham kerana Sanja tiada niat untuk mencetuskan polemik perkauman di atas gelanggang,

IKLAN

Bagaimanapun, itu tidak bermakna pemain itu terlepas daripada hukuman daripada Persekutuan Bola Tampar Antarabangsa (FIVB)

Persatuan itu telah dikenakan kompaun melebihi USD22,000 dan wang tersebut akan didermakan kepada program yang dikhaskan untuk mengajar mengenai sesitiviti budaya dalam sukan bola tampar di peringkat antarabangsa.

Selain tu, Sajan juga digantung daripada dua perlawanan akan datang di mana Serbia akan menentang Belgium dan Kanada.

IKLAN
Padah Permainkan ‘Mata Sepet’ Pemain Lawan, Atlet Ini Digantung
Sanja Djurdjevic.

Ulas Persatuan Bola Tampar Serbia menerusi akaun rasmi Facebook, mereka berkata, “Kami dengan ikhlas memohon maaf kepada pasukan Thailand, kepada rakyat Thai dan kepada semua yang terkesan dengannya.

“Kami meminta anda untuk tidak memperbesarkan isu ini melebihi sekarang. Sanja sedar akan kesalahan yang dilakukan dan dia terus meminta maaf kepada keseluruhan pasukan Thailand. Dia tidak bermaksud untuk berkelakuan biadap.” Malah menerusi muat naik pada 2 Jun itu, Sanja dan pasukan bola tampar Thai juga dilihat sudah bermaafan dan tidak menyimpan dendam.

IKLAN

Insiden tersebut telah mendapat perhatian ramai memandangkan kempen ‘Stop Asian Hate’ masih hangat diperkatakan di seluruh dunia.

ARTIKEL BERKAITAN : 4 Kostum Nasional Di Miss Universe 2020 Suarakan Isu Panas! – REMAJA

Terdahulu, dunia sukan bola tampar telah dilanda satu lagi kontroversi membabitkan pasangan kembar yang juga merupakan atlet kebangsaan pasukan Korea Selatan disebabkan oleh dakwaan kononnya mereka pernah bergelar pembuli semasa di sekolah menengah.

BACA LAGI : Padah ‘Kantoi’ Membuli Di Sekolah 10 Tahun Lepas, Atlet Kembar Korea Dibuang Pasukan – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI