Kecemerlangan remaja Malaysia di arena sukan antarabangsa semakin menyinar. Hari demi hari, satu-persatu skuad remaja negara mencipta kejayaan setelah mengharumkan nama Malaysia dengan menaiki podium.

Terbaru, atlet sukan tarian, Cherry Yeo Xiao Wei telahpun merangkul tiga pingat emas dalam Festival Tarian Mallorca (MDF) di Sepanyol, hujung minggu lalu.

Ouh La La! Atlet 18 Tahun Rangkul 3 Emas Di Sepanyol, Cemerlang Tarian Latin

Hanya pada usia 18 tahun, Cherry telah menampilkan gerak tari mempesonakan sekaligus memenangi acara remaja solo wanita latin Persekutuan Tarian Sukan Dunia (WSDF), dewasa solo wanita latin WSDF dan acara remaja solo wanita latin MDF.

Untuk kemenangan acara pertama itu, Cherry membuktikan kehebatan lengok tariannya setelah dia mengenepikan 53 atlet lain. Manakala menerusi acara kedua pula, 37 atlet lain daripada 14 negara berlainan tidak mampu menandingi momentum gadis tersebut.

Ouh La La! Atlet 18 Tahun Rangkul 3 Emas Di Sepanyol, Cemerlang Tarian Latin

IKLAN

Langkahnya tidak terhenti setakat itu apabila Cherry juga menyumbang sebutir pingat gangsa menerusi acara dewasa solo wanita latin MDF.

Menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan pada 13 November, Persatuan Tarian Sukan Kuala Lumpur (KLDSA) yang dinaungi oleh Cherry telah menyifatkan pencapaian cemerlang atlet itu adalah hasil bimbingan terbaik daripada jurulatih Chua Zjen Fong dan Evon Chong.

Tambahan pula, pembabitan Cherry dan rakan-rakan atlet tariannya yang lain seperti Yap Wan Xin, Madeleine Lau Yu Xuan, Nicole Lim Le Wei dan Taraneh Ahmadi Zeidabadi di Festival Tarian Mallorca kali ini adalah hasil pembiayaan sendiri.

IKLAN

Ouh La La! Atlet 18 Tahun Rangkul 3 Emas Di Sepanyol, Cemerlang Tarian Latin

Melihatkan potensi yang ada pada mereka semua, KLDSA berharap agar usaha keras atlet tarian selepas ini akan meraih perhatian daripada Kementerian Belia dan Sukan serta Majlis Sukan Negara terutamanya dalam bentuk bantuan kewangan agar ia terus berkembang.

Cer korang lihat lengok kemenangan Cheery di kejohanan dunia itu:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by cherry! (@cherry.yxw)

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Bersedia Untuk Terpukau! Battleground Malaysia: Road To Gold Pamer Sukan Tarian ‘Street Dance’ September Ini – REMAJA

BACA LAGI: Tak Kisah Dilabel Kolot, Cikgu Tari Tular FAREES ASRI Pertahankan Seni Budaya Menerusi Lensa Media Sosial – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.