Bagi individu yang ingin menurunkan berat badan, salah satu usaha yang mereka akan amalkan adalah dengan melakukan detoks.

Detoks merupakan proses penyingkiran bahan toksik atau buangan daripada tubuh badan. Badan manusia mempunyai sistem detoks sendiri iaitu hati dan ginjal. Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detoks semulajadi. Detoks dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus bekerja dengan sepatutnya dan memastikan kulit bersih serta segar. Selain itu, ia juga turut memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar.

Obses Nak Kurus, Pengambilan Produk Detoks Boleh Jadi Punca Kanser Usus

Biasanya, minuman detoks ini diperbuat daripada sumber sayuran dan buahan seperti tomato, timun, epal hijau, lemon dan banyak lagi. Minuman ini baik untuk tubuh badan sekiranya ia dibuat sendiri oleh kita.

IKLAN

Obses Nak Kurus, Pengambilan Produk Detoks Boleh Jadi Punca Kanser Usus

Namun begitu, ada yang mengambil langkah mudah kerana ingin kesan yang cepat dengan mengamalkan produk detoks yang menyebabkan mereka kerap ke tandas untuk ‘membuang’ segala kalori makanan.

Menurtu Public Health Malaysia, jika korang mengamalkan pengambilan produk detoks ini, fikirkan semula kerana ini (gambar) mungkin merupakan keadaan usus korang sekiranya amalan pengambilan produk yang mempunyai kesan pelawas secara berpanjangan.

IKLAN

Obses Nak Kurus, Pengambilan Produk Detoks Boleh Jadi Punca Kanser Usus

Usus yang pada asalnya berwarna kuning kemerahan bertukar menjadi hitam akibat sel-sel yang telah mati. Keadaan yang dinamakan sebagai Melanosis Coli ini akan menyebabkan risiko kanser usus meningkat berkali ganda.

IKLAN

Oleh itu, sekiranya korang ingin menurunkan berat badan, elakkan mengambil produk detoks yang berada di pasaran. Jangan ambil jalan mudah kerana buat apa badan kurus tetapi akhirnya mengundang bahaya kan?

Sebaliknya, amalkan cara detoks semula jadi yang korang boleh dapatkan daripada sumber sayur-sayuran dan buah-buahan. Lebih sihat dan terjamin. Apa-apa pun sumber semula jadi adalah yang paling baik dan yang penting, amalkan pemakanan sihat dan diet seimbang.

Sumber: Public Health Malaysia

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI