Selain itu, Norreen juga berkongsi dia mendapat sokongan yang kuat daripada suami tercintanya iaitu Razzi Razak untuk terus istiqamah dalam berhijab.
“Pertama sekali, saya rasa selamat dan gembira. Saya juga rasa lebih yakin apabila tampil berpakaian sebegini. Saya gembira dengan penampilan ini.
“Sudah pastinya suami saya sangat menyokong saya untuk teruskan istiqamah dalam berhijab. Kemanisan itu biar di rumah sahaja, jadi dia pun okey dan tidak cakap banyak malah dia senyum sahaja,” katanya.
Dikenali dengan seloroh rawaknya di media sosial, ibu kepada dua cahaya mata itu turut memaklumkan dia akan mencuba untuk mengurangkan penggunaan kata-kata kesat dan tidak sepatut seperti sebelum ini.
Selanjutnya, Norreen sempat menitipkan kata-kata semangat buat wanita di luar sana yang masih baru sahaja dalam fasa penghijrahan berhijab.
“Saya masih orang yang sama, cuma kita kurangkan carutan itu. Kalau boleh tak mahu dah. Alhamdulillah, sedikit demi sedikit saya rasa sudah tidak perlu lagi untuk mengeluarkan kata-kata begitu.
“Ketawa pula, saya minta maaf sangat-sangat. Saya betul-betul cuba untuk kawal ketawa saya. Untuk yang baru sahaja berhijab seperti saya, teruskan dan kekalkan istiqamah itu.
“Dapatkan juga orang sekeliling yang dalam penghijrahan juga dan sentiasa yakin yang diri kita akan kekal istiqamah. Kita boleh lakukan, Allah itu ada,” ujarnya panjang.
Terdahulu, Norreen memaklumkan dirinya telah mengambil keputusan untuk mengenakan tudung dan telah memadam gambar-gambar lama yang tidak bertudung di Instagram.
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kepada semua pengundi muda, bersiap sedia untuk mengambil cuti hari mengundi!
Sebentar tadi, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan 19 November 022 sebagai hari pengundian bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).
Manakala, tarikh penaman calon dan pengundian awal pula masing-masing ditetapkan pada 5 November dan 15 November 2022.
Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Ghani Salleh juga memaklumkan bahawa tempoh berkempen ditetapkan selama 14 hari bermula selepas pengisytiharan calon-calon yang bertanding.
Ini bermakna, dari 5 November (Sabtu) hingga jam 11.59 malam pada 18 November (Jumaat) kelak, korang akan mula melihat ‘perang’ bendera, poster dan pelbagai bentuk bahan promosi di sekitar kawasan korang.
Bagi mereka yang belajar dan berkhidmat di luar negara, urusan permohonan undian pos luar negara untuk PRU15 akan dibuka bermula daripada 10 Oktober 2022.
Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan perlantikan 222 orang Pegawai Pengurus Pilihan Raya yang akan dibantu oleh 1,264 orang Penolong Pegawai Pengurus bagi Pilihan Raya Umum kali ini.
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Memang tak dinafikan makanan Korea juga antara yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Tengok sahaja lambakan restoran makanan Korea yang ada di Malaysia ini.
Kali ini REMAJA nak kongsikan beberapa resepi makanan Korea yang mudah untuk korang cuba di rumah.
Cuba 5 Makanan KOREA Popular, Boleh Masak Sendiri Di Rumah!
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)
BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
200gm dangmyeon @ suhun Korea
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
2 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
2 sudu makan kicap cair
½ sudu makan gula
2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
130gm tteokbokki * kek beras panjang
1 keping ikan | dihiris
2 keping fucuk ikan | dihiris
113gm kobis | dihiris
3 cawan stok ikan bilis @ air
3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan bawang putih | cincang
Daun bawang secukupnya | dihiris serong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)
BAHAN-BAHAN :
450gm dada ayam | dipotong dadu
¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
2 sudu teh kicap cair
2 sudu teh minyak bijan
3 sudu makan minyak masak
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan madu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu teh halia dipotong halus
2 keping keju
3 sudu makan air
Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
BAHAN-BAHAN :
Bahan perap kepak ayam:
6 keping kepak ayam
½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
½ cawan tepung ubi kentang
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
1 sudu makan madu
4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
3 ulas bawang putih | cincang
½ sudu makan kicap masin
1 sudu makan cuka
1 sudu makan minyak bijan
½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)
BAHAN-BAHAN :
150gm tuna
340gm kimchi | dihiris
1 sudu makan mentega
2 ½ cawan air
1 sudu makan gochugaru
½ cawan jus air kimchi
230gm tauhu | dipotong dadu
Garam secukup rasa
Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Salad merupakan satu menu universal yang sangat mudah disediakan. Baik salad yang dihasilkan daripada rimbunan dedaun hijau mahupun salah berasaskan protein, menu ini sangat senang disediakan.
Apa yang pasti, rasa enak menjadikan makanan ini satu pilihan yang popular.
REMAJA sendiri pernah mencuba menu yang dihasilkan oleh Siti Hazneza Abdul Hamid. Resipi salad kentang yang dikongsikannya cukup enak dan ‘mewah’! Jom kita lihat bagaimana cara untuk membuat.
BAHAN UTAMA
5 biji ubi kentang – rebus sehingga empuk
4 biji telur – rebus sehingga masak
1 biji bawang besar – cincang halus
¼ biji lobak merah – cincang halus
½ biji cili hidup (merah) – buang biji dan cincang halus
½ biji cili muda (hijau) – buang biji dan cincang halus
1 sudu teh serbuk rosemary/ oregano/ Italian herbs
2 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu teh gula
2-3 sudu makan cuka/jus lemon/ jus limau nipis
CARA MEMBUAT
Lenyek telur rebus menggunakan garfu.
Kemudian masukkan bahan sos dan gaul rata.
Masukkan sayur-sayuran dan gaul rata.
Akhir sekali, masukkan kentang dan gaul. Sedia untuk dihidang!
Senang dan mudah bukan? Anda boleh juga memasukkan isi ayam yang direbus atau dibakar dan kemudian dicarik-carik sebagai salah satu lagi bahan tambahan kepada salad kentang ini. Selamat mencuba.
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Kredit resipi: Siti Hazneza Abdul Hamid
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Namanya telah menyinggah di bibir masyarakat sejak pancainderanya mula mengenali erti duniawi. Sebagai puteri kepada golden couple dunia hiburan tanah air yakni YM Tengku...