Siapa yang tidak kenal dengan pelakon sinetron Bawang Putih Bawang Merah yang satu ketika dulu mendapat sambutan hangat di Malaysia.

Nia Ramadhani Dan 6 Fakta Hidup, Terkini Ditangkap Kerana Dadah

Sebentar tadi, gempar apabila pelakon popular Indonesia, Nia Ramadhani dan suaminya, Ardi Bakrie dilaporkan ditahan polis atas dakwaan penyalahgunaan dadah.

Hal ini turut disahkan oleh Ketua Perhubungan Awam Polis.

“Ya, kita ada bukti bahannya (dadah) dan mereka sedang disiasat.
“Saya yang mengarahkan penahanan mereka,” kata Yusri kepada CNN.

Setakat ini, belum ada sebarang reaksi daripada pihak pengurusan Nia dan Ardi.

Untuk info Nia, yang telah berkahwin dengan Ardi sejak 2010, telah mengurangkan kesibukannya sebagai pelakon wanita setelah menjadi sebahagian daripada keluarga Bakrie. Berikut adalah serangkaian fakta mengenai Nia Ramadhani:

  1. Pelakon Sinetron

Nia Ramadhani Dan 6 Fakta Hidup, Terkini Ditangkap Kerana Dadah

Mula meraih populariti sebagai artis setelah terjun ke dunia lakonan. Dia telah berlakon sejak tahun 1998 melalui sinetron Saras 008.

Nia Ramdhani hingga kini popular sebagai watak antagonis dalam sinetron Bawang Merah Bawang Putih sebagai Siska atau The Bawang Merah. Wanita berusia 31 tahun ini turut berlakon dalam Anakku Bukan Anakku, Benci Jadi Cinta, Ratapan Anak Tiri, Cinta Kirana, Alisa, hingga sinetron terakhirnya pada tahun 2013, Putri Number Satu.

2. Pernikahan Jadi Perhatian

Nia Ramadhani Dan 6 Fakta Hidup, Terkini Ditangkap Kerana Dadah

IKLAN

Nia Ramadhani memilih untuk berhenti berlakon setelah berkahwin dengan Ardi Bakrie. Nia dan Ardi berkahwin pada 1 April 2010. Perkahwinan mereka pada masa itu menjadi perhatian bukan hanya kerana perbezaan usia antara keduanya. Nia pada masa perkahwinan berusia 20 tahun, sementara Ardi berusia 31 tahun.

Apa yang juga menjadikan perkahwinan mereka sebagai pemandangan adalah cincin. Nia Ramadhani dan Ardi Bakrie memilih cincin perkahwinan yang dihiasi dengan darah mereka.

“Ini adalah gabungan darah kita. Ini menunjukkan bahawa kita sekarang hidup bersama dalam satu dunia,” kata Nia ketika dia bertemu Ardi setelah upacara pernikahan di Grand Ball Room Hotel Mulia Senayan pada waktu itu.

3. Dikurniakan 3 Orang Anak 

Nia Ramadhani Dan 6 Fakta Hidup, Terkini Ditangkap Kerana Dadah

Nia Ramadhani dan Ardi Bakrie mempunyai tiga orang anak. Anak pertama mereka, Mikhayla Zalindra Bakrie, dilahirkan oleh Nia pada 2 Jun 2012.

IKLAN

Pada 17 November 2017, Nia melahirkan anak keduanya, seorang lelaki. Kanak-kanak itu bernama Mainaka Zanatti Bakrie.

Dan pada 10 Mei 2017, bintang filem Possessed melahirkan anak ketiga yang juga anak lelaki. Nama anak ketiga Nia dan Ardi Bakrie ialah Magika Zalardi Bakrie.

4. Tak Lekang Dengan Kontroversi 

Kehidupan Nia Ramadhani sebagai isteri Ardi Bakrie sering menjadi perhatian netizen. Bermula dari gaya fesyen seksi yang dicemuh netizen kerana memiliki gelaran hajah. Sehingga tindakannya dianggap tidak profesional ketika menjadi tuan rumah TikTok Awards.

Malah, hal-hal remah berkaitan kehidupan Nia juga menjadi kontroversi. Seperti ketika Ardi Bakrie memuat naik momen ketika isterinya tidak dapat mengupas buah salak. Pengakuan Nia tak pernah naik kapal terbang jenis ekonomi dan tiba-tiba tingkah laku Nia Ramadhani mengejutkan netizen.

IKLAN

 ‘Saya dari dulu memang kaya, tak pernah naik pesawat ekonomi’ – Nia Ramadhani

5. Hobi Dan Sukan Mahal

Nia Ramadhani Dan 6 Fakta Hidup, Terkini Ditangkap Kerana Dadah

Nia Ramadhani melakukan pelbagai hobi yang dianggap mahal sepanjang pandemik Covid-19 ini melanda. Nia Ramadhani mula berminat dengan golf pada bulan Jun 2020. Dia bermain golf dengan adik iparnya Gita Janu dan pembantu dan rakan baiknya Theresa Wienathan.

Nia Ramadhani Dan 6 Fakta Hidup, Terkini Ditangkap Kerana Dadah

‘Siska’ turut ninat sukan mahal lain seperti menunggang kuda. Kaya kan..hehe

6. Nia Ramadhani dan Girl Squad

Nia Ramadhani Dan 6 Fakta Hidup, Terkini Ditangkap Kerana Dadah

Nia Ramdhani dan rakan-rakannya, Girl Squad, membuat adegan pada tahun 2019. Bermula dari gaya mewah mereka hingga aksi Girl Squad melakukan perjumpaan sosial berlian.

Hmmm….hidup kaya raya pun susah juga…banyak dugaannya.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI