Warnakan rambut memang seronok, tetapi kamu tahukah kerosakan rambut yang mungkin kamu hadapi nanti?

 

Isu rambut rosak ini selalunya berpunca daripada kandungan ammonia yang selalu didapati dalam kandungan pewarna rambut. Ammonia hanya memudaratkan masalah kulit kepala dan rambut.

Jadi, bagaimana nak pastikan sesuatu pewarna itu tidak merosakkan rambut kamu? Haa, ini 3 bahan WAJIB ada dalam senarai kandungannya untuk memelihara rambut korang.

01

Minyak Almond

Badam umpama bahan magikal, semua benda pun boleh diselesaikan menggunakan badam.

Ini kerana ia mengandungi vitamin E yang boleh meningkatkan kesihatan kulit kepala dan rambut. Badam juga merupakan antara cara terbaik untuk mengelakkan rambut bercabang, terutamanya bagi korang yang mempunyai masalah rambut kering setelah ia diwarnakan.

IKLAN

 

02

Minyak Kelapa

Ada sebab mengapa minyak kelapa popular di kalangan ramai masyarakat dahulu. Ini kerana ia mampu melindungi rambut daripada rosak akibat terdedah pada sinar matahari untuk tempoh yang terlalu lama.

Selain itu, minyak kelapa juga berkesan menghilangkan kelemumur dan mencegah uba.

 

IKLAN

03

Minyak Zaitun

Fungsi minyak zaitun ini mungkin sama seperti minyak kelapa, namun ia juga bagus untuk menjadikan rambut lebih kuat, sihat serta mengelakkan rambut mengalami masalah kebotakan.

 

* * * * *

 

IKLAN

Sempena Hari Raya tahun ini yang masih berbaki 18 hari lagi (iyalah, Syawal kan sebulan!), pasti ada di kalangan korang yang ingin mencuba sesuatu yang baru seperti mewarnakan rambut semasa ke rumah terbuka kelak.

Why not, korang cuba pewarna baru Color Naturals dari Garnier ini. Kesemua bahan-bahan di atas ada dimasukkan ke dalam Color Naturals, jadi kamu tidak perlu risau tentang kerosakan rambut semasa mewarna.

 

Pada harga mampu milik iaitu RM19.90 (pakej besar) dan RM8.90 (sachet untuk penggunaan sekali), Color Naturals juga dilaporkan bersifat telus air dan warna juga tahan sehingga 8 minggu. Okaylah tu, tak perlu warna rambut lebih kerap daripada 3 bulan sekali. Kalau tak, rosak nanti.