Foto : Ihsan Netflix Malaysia

 

Di platform media sosial sekarang, hampir semua orang masih bercakapkan mengenai drama terbitan Netflix, Money Heist. Setelah ia kembali dengan lima episod baharu sejak Jumaat minggu lalu, senang cerita; Malaysia telah dilanda demam ‘La Banda’.

Buktinya adalah apabila Money Heist MASIH berada di puncak carta 10 tontonan paling trending di platform Netflix Malaysia setakat ini.

Kami tahu, ada sebahagian daripada korang yang belum pernah menonton Money Heist. Mesti ramai yang terasa ingin juga turut serta perbualkan mengenai drama ini, namun tidak begitu pasti bagaimana hendak mencelah masuk memandangkan korang belum menontonnya.

Haa, jangan risau. REMAJA imbas semula sedikit sebanyak mengenai plot Money Heist yang patut korang tahu sebelum menonton Part 5 Volume 1. Cukup ‘khatam’ lima buah episod yang kami senaraikan ini, korang mesti boleh ‘catch up’ punya.

 

Part 1 – Ep 1

Di sinilah permulaan segala-galanya, jadi wajiblah untuk mana-mana penonton mengikuti Money Heist daripada episod ini. Penonton diperkenalkan kepada Professor yang memegang prinsip nombor satu iaitu tiada hubungan peribadi antara ahli La Banda.

Nak Sangat Tonton MONEY HEIST Tapi ‘Blur’ Dengan Plotnya? Jom Kami Terangkan
Foto : Ihsan Netflix Malaysia

Sebab itulah setiap ahlinya diberikan nama bandar dunia sebagai panggilan masing-masing. Tokyo, Berlin, Denver, Moscow, Nairobi, Oslo, Helsinki dan Rio tiba ke Royal Mint of Spain untuk mencetak sejumlah wang bernilai 2.4 bilion Euro dengan memakai jumpsuit ikonik dan topeng muka Dali.

IKLAN

 

Part 2 – Ep 9

Inspektor Raquel enggan mengalah dan masih ingin mengetahui lokasi Professor. Selepas 11 hari terkurung di National Mint, anggota polis memasuki premis di mana Berlim mengetuai rompakan. La Banda berjaya melarikan diri dengan wang. Ingatkan semuanya akan berjalan lancar NAMUN itu hanyalah angan-angan dalam perancangan mereka.

Nak Sangat Tonton MONEY HEIST Tapi ‘Blur’ Dengan Plotnya? Jom Kami Terangkan
Foto : Ihsan Netflix Malaysia

Salah seorang terkorban dan itu bermakna, plot drama ini semakin ‘deep’.

 

Part 3 – Ep 8 (Ashtray)

IKLAN

Dalam bahagian ketiga ini, La Banda kembali bersatu untuk membebaskan Rio yang ditangkap oleh pihak berkuasa Panama semasa sedang melarikan diri. Mereka menjadikan Bank of Spain sebagai sasaran dengan perancangan baharu yang lebih merbahayakan. Bunyi tembakan dapat didengar menerusi radio! Di lokasi, seorang ‘sniper’ menembak salah seorang karakter kegemaran kita dari Money Heist. Episod ini akan menggembirakan peminat genre thriller dan aksi.

 

Part 4 – Ep 6 (TKO)

La Banda perlu mempertahankan diri daripada dalam dan luar National Bank. Babak dalam episod ini akan membuatkan mata korang tidak ingin terlepas daripada menonton skrin. Lebih-lebih lagi apabila Professor menghantar Marseille untuk mendapatkan bukti Rio telah diseksa.

Nak Sangat Tonton MONEY HEIST Tapi ‘Blur’ Dengan Plotnya? Jom Kami Terangkan
Foto : Ihsan Netflix Malaysia

Kali ini, Nairobi pula yang dijadikan tahanan di hadapan geng. Penonton kemudiannya dibawa ke babak ‘flashback’ atau mimpi Nairobi di Toledo Garden. Babak tersebut turut menampilkan Oslo, Moscow dan Berlin; lalu membuatkan korang tertanya-tanya jika ada lagi watak yang akan terbunuh kali ini.

 

IKLAN

Part 4 – Ep 8 (The Paris Plan)

Setelah lama menunggu, akhirnya penonton mendapat jawapan. Professor melancarkan perancangan ‘Paris Plan’ untuk menyelamatkan Lisbon. Namun sama ada ia akan berkesan atau tidak, well – tiada siapa yang boleh menentukannya. Inspektor Sierra tidak dapat dikesan demi mencari Professor secara bersendirian. Dia berjaya mendapatkannya malah sempat mengacukan pistol ke arah Professor di tempat persembunyiannya.

*

Jadi, dari sini, korang perlulah menonton lima buah episod terbaru Money Heist dalam siri Part 5 Volume 1 ini!

La Banda telahpun terkurung dalam Bank of Spain melebihi 100 jam. Walaupun berjaya menyelamatkan Lisbon, salah seorang ahlinya pula yang perlu dikorbankan.

Apa yang kami boleh katakan, perancangan asal mereka untuk merompak saja telah berubah menjadi peperangan yang lebih besar di kalangan pihak terlibat.

ARTIKEL BERKAITAN : 13 Filem Horror Yang Best Boleh Korang Tonton Di Netflix – REMAJA

BACA LAGI : Pembaca Novel Seram R.L. Stine Akan OBSES Dengan Filem Trilogi : Fear Street – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI