Untitled design (8)

Sempena ujibakat Hero Remaja 2020 yang bakal berlangsung bulan Disember ini, REMAJA mencuri sedikit masa daripada finalis Hero Remaja terdahulu untuk sesi #throwback pengalaman masing-masing.

Kali ini, kami bercakap dengan pelakon yang baru saja menamatkan zaman bujangnya, Nazrief Nazri.

Naik Bas Lumut-KL & Tumpang Rumah Kawan, Nazrief Nazri Imbas Hero Remaja
Foto: Ahmad Shahir Osman

Pelakon drama yang seringkali muncul di pelbagai saluran televisyen ini kini selasa dengan satu-persatu projek drama. Namun, tahu tak dahulu, Nazrief perlu berkorban ‘lebih’ sedikit berbanding finalis lain memandangkan dia bergelar pelajar di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Seri Iskandar, Perak semasa pertandingan.

“Saya tak boleh lupakan pengalaman menyertai Hero Remaja 2011/2012. Pada waktu itu, tempoh masa pertandingan kami agak lama berbanding batch terbaru; iaitu dari bulan Disember hingga September tahun berikutnya.

“Setiap bulan, team Majalah Remaja kenalah tatap 25 muka finalis ni yang turun ke Kuala Lumpur untuk cabaran. (ketawa) Dari situ, kami mula akrab dan barulah kami tahu, Hero Remaja tak semudah yang disangka. Semua aspek kita diuji seperti tahap kecergasan, kebijaksanaan dan macam-macam lagi,” katanya yang dinobatkan sebagai Hero Macho pada tahun itu.

Naik Bas Lumut-KL & Tumpang Rumah Kawan, Nazrief Nazri Imbas Hero Remaja
Nazrief (paling kiri, bawah) bersama Saharul Ridzwan, Fattah Amin, Syafiq Kyle dan Azfar sebagai penerima anugerah pada malam finale.

Bila bercakap mengenai pertandingan, tentunya Nazrief ingat lagi perjalanan ulang-aliknya dari universiti ke Kuala Lumpur memandangkan dia enggan menangguhkan pengajian.

IKLAN

“Saya akan mengambil bas dari Lumut Perak dan kemudian menumpang di rumah kawan di KL. Sukar itu memang sukar, sampaikan saya kekurangan duit belanja. Tapi disebabkan minat, pergorbanan itu perlu,

“Saya kira ia berbaloi apabila saya mendapat kedudukan Top 5. Pada tahun itu, tema Hero Remaja adalah superhero. Jadi penjagaan badan itu penting dan untungnya, saya memang sedang menjaga badan pada masa itu. Mungkin itulah rezeki kategori Hero Macho.”

IKLAN

Naik Bas Lumut-KL & Tumpang Rumah Kawan, Nazrief Nazri Imbas Hero Remaja
Kami bertanyakan juga sekiranya Nazrief ada apa-apa tip kepada para peserta yang ingin menghadiri ujibakat Hero Remaja 2020 pada 21, 22, 28 dan 29 Disember ini.

“Sejak ujibakat lagi, peserta kena tahu apakah sebab dia menyertai Hero Remaja. Ini agar korang tak terpinga-pinga bila sedang bertanding. Bila ada misi, korang akan lebih bersemangat untuk lakukan sebaik mungkin.

IKLAN

“Hero Remaja adalah platform yang baik untuk menyiapkan kamu sebelum masuk ke industri. Mereka akan membentuk korang menjadi seorang yang berdisplin dan memberikan banyak pendedahan. Jadi make sure segala ilmu yang datang itu diserap sebaik mungkin kerana peluang hanya datang sekali saja,” katanya lagi.

Thank you Nazrief!

Bagi yang merasakan korang ada kualiti yang dicari oleh Hero Remaja 2020, jumpa korang pada sesi ujibakat bermula Sabtu ini!