Satu demi satu kejayaan yang diraih oleh pelajar di negara kita apabila seorang murid berusia 12 tahun memenangi Double Gold Award dan Chairman’s Special Recognition Award-Young Ambassador of Innovation di pertandingan ciptaan dan inovasi berprestij di United Kingdom.

Maryam Muzamir murid Sekolah Kebangsaan (SK) Perempuan Methodist, Kuantan Pahang memperoleh kejayaan hasil ciptaan inovasi makanan haiwan daripada kulit udang dan siput sedut yang dinamakan YAM 2.0.

Murid 12 Tahun Raih 2 Emas Di UK, Cipta Inovasi Makanan Ternakan YAM 2.0
Foto: pahangmedia.com

Ini merupakan kejayaan kali kedua buat Maryam selepas meraih tiga pingat emas dalam Pertandingan Ciptaan, Inovasi Antarabangsa Keenam di Toronto, Kanada pada Ogos tahun lalu.

Jelasnya lagi, walaupun pertandingan ini diadakan secara dalam talian, kejayaan yang diterimanya itu amat bermakna untuknya memastikan YAM 2.0 diiktiraf. Kejayaan anak muda itu diketahui selepas menerima emel daripada penganjur pada 27 Jun lalu, manakala pingat dan sijil hanya diterima Rabu lalu.

IKLAN
Murid 12 Tahun Raih 2 Emas Di UK, Cipta Inovasi Makanan Ternakan YAM 2.0
Foto: pahangmedia.com

Menurut bapa Maryam, Prof Madya Dr Muzamir Hasan berkata, Chairman’s Special Recognition Award yang diterima anak sulungnya itu disifatkan pencapaian terbaik kerana pertandingan ini tidak mempunyai had umur.

Wah, terbaik adik Maryam! Kecil-kecil lagi dah berbakat dan berkebolehan. Semoga terus menjadi pelajar cemerlang dan mengharumkan nama negara di peringkat dunia. Diharap dengan kejayaan yang diperoleh Maryam ini juga dapat menyuntik semangat anak-anak muda lain untuk terus berjaya.

IKLAN

Sumber: (1)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s

Show comments
IKLAN