Sumber via Instagram Nad.Zainal

Baru-baru ini keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2022 telah pun diumumkan dan rata-rata tidak ketinggalan berkongsi kegembiraan kejayaan mereka di media sosial.

BACA: Ain Husniza Terima Keputusan Cemerlang 7A Dalam SPM

“Carilah Minat Anda, Bukan Kejar A Semata…”, Nasihat Nad Zainal Buat Adik-Adik Lepasan SPM

Malah, hal ini turut menarik perhatian ramai netizen termasuklah golongan artis. Antaranya Nad Zainal yang berkongsikan kepada peminat mengenai zaman belajarnya dahulu.
Nad Zainal tampil berkongsi sekeping gambar dengan caption panjang lebar di laman Instagramnya.

Melihat kepada perkongsiannya di Instagram, Nad menunjukkan gambarnya ketika zaman belajar berkacamata dan memegang tiga ekor kucing bersamanya.

IKLAN

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NANAD (@nad.zainal)

Apa yang dikongsikan Nad, dia menyatakan bahawa dirinya sebelum ini merupakan gadis skema yang hanya membaca buku dan majalah yang berunsurkan ilmiah sahaja. Malah dia juga merupakan pelajar yang tidak pernah lari dari mendapat A dalam setiap mata pelajaran.

Kongsinya lagi, semenjak berumur 16 tahun, dia menjadi kurang bijak dalam akademik dan tidak mendapat kesemua A dalam SPM.

IKLAN

Bukan Kejar A Semata

Tulisnya, selepas SPM, dia mula sedar bahawa Industri Seni merupakan bidang yang sesuai dengannya walaupun tiada seorang di dalam keluarganya yang berdarah seni.

Jadi pesannya, dia menyeru kepada adik-adik lepasan SPM untuk mencari minat dan mengali kelebihan yang ada pada diri sendiri. Tambahnya lagi, tidak semestinya tidak banyak A tidak menjadi manusia kerana banyak lagi bidang dan kemahiran yang boleh dituntut.

IKLAN

Penulis setuju apa yang dikatakan oleh Nad ni, moga korang boleh mengambil nasihat yang diberikannya ini.

BACA: Kekangan Gajet Dan Internet Bukan Alasan, Pelajar Cemerlang SPM 10A Ini Siap Dapat Motosikal

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.