Berikutan tersebarnya video yang tular di media sosial pada hari ini yang menunjukkan seorang pensyarah Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang didakwa memperlekehkan pelajar daripada golongan B40, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) universiti tersebut telah mengeluarkan kenyataannya menyelar tindakan tersebut.

Lapor REMAJA, klip berdurasi 1 miniti 45 saat yang tular di TikTok itu memaparkan seorang pensyarah wanita yang memarahi serta merendahkan martabat seorang pelajar kerana tidak memiliki komputer riba untuk mengikuti kelas secara atas talian.

ARTIKEL BERKAITAN : “Pasal Itu Aku Tak Boleh Duduk Orang Dengan B40” – Profesor UiTM – REMAJA

Ujar Yang di-Pertua MPP UiTM, Rasydan Mohd Hassan; tindakan pensyarah itu dilihat sebagai satu kelakuan tidak beretika.

IKLAN

“Kenyataan menghina dan memperlekeh golongan B40 adalah tidak wajar dibuat oleh mana-mana pihak.”

“Saya mewakili seluruh keluarga MPP UiTM mendesak pengurusan tertinggi universiti membuat siasatan dan mengambil tindakan yang wajar dan selayaknya kerana pensyarah tersebut telah merosakkan imej universiti keramat ini.

“Pensyarah terbabit perlulah memahami keadaan negara yang sedang berhadapan dengan situasi pandemik yang menyebabkan ramai rakyat berhadapan dengan keadaan ekonomi yang tidak stabil,” catat mereka.

Tambah kenyataan itu lagi, manifesto yang sering disuarakan pihak pengurusan UiTM bahawa mahasiswa adalah tonggak universiti perlu dizahirkan dengan mengambil tindakan tegas kepada pensyarah tersebut dan mana-mana individu yang membuat tindakan sama selepas ini.

IKLAN

MPP UiTM Tuntut Tindakan Segera Terhadap Profesor Hina Pelajar B40

Rata-rata warganet menyelar kenyataan berbaur penghinaan tersebut yang tidak mencerminkan pangkat seorang Profesor dan institusi yang dibina atas dasar membantu pelajar berbangsa Melayu dan Bumiputera yang tidak berkemampuan.

Sementara itu, sumber terdekat memberitahu bahawa pihak UiTM bakal mengadakan sidang tergempar bersama para stafnya pada hari Jumaat ini untuk membentangkan isu ini.

IKLAN

Malah kata sumber, tenaga pengajar senior UiTM juga menasihati para pensyarah agar menjaga adab sewaktu melaksanakan sesi pengajaran dan pembelajaran secara atas talian.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI