Setiap tahun Malaysia akan menghantar seorang wanita cantik untuk mewakili negara bagi merebut gelaran Miss World. Malam tadi, Hotel Majestic Kuala Lumpur menjadi saksi kemenangan gadis berusia 22 tahun yang berasal dari Kuala Lumpur mengungguli takhta sebagai Miss Universe Malaysia 2019, sekaligus akan mewakili Malaysia dalam pertandingan ratu cantik dunia tahun ini.

Shwetajeet Kaur atau lebih dikenali sebagai Shweta Sekhon berentap bersama 17 gadis yang lain bagi merebut gelaran idaman para gadis cantik. Gadis cantik berdarah kacukan ini merupakan seorang freelance model dengan ketinggian 172cm yang gemar mendengar muzik, bercuti dan ‘hiking’. Ingin menjadi idola kepada gadis-gadis diluar sana dengan memberi inspirasi agar tidak mudah berputus asa dan kekal positif dalam setiap apa yang dilakukan, Shweta tidak gugup dalam memberikan jawapan dari setiap soalan yang diberikan ketika malam final pertandingan ratu cantik itu.

Miss Universe Malaysia 2019, Memberi Inspirasi Kepada Wanita. Tahniah Shweta!

Shweta menerima tiara Habib Jewels yang berharga RM2.38 juta dengan wang tunai dan hadiah tajaan yang berjumlah RM180,000 serta tajaan pendidikan daripada HELP Universiti.

IKLAN

Turut menduduki takhta di tempat kedua Frost Yaw Hui Jing, 25 tahun yang berasal dari Johor, Tessminderjeet Kaur, 23 tahun dari Selangor dan Lee Su Hsien @ Su Lee berusia 25 tahun yang berasal dari Kuala Lumpur.

Miss Universe Malaysia 2019, Memberi Inspirasi Kepada Wanita. Tahniah Shweta!

Datin Elaine Daly yang merupakan Pengarah Negara Pertubuhan Miss Universe Malaysia (MUMO) berkata, pertubuhan Miss Universe Malaysia ini akan sentiasa memberi inspirasi, mengubah dan memperkasakan wanita muda di luar sana untuk tampil yakin dan cantik supaya mereka dapat berdiri megah di platform global dan membawa bendera Malaysia ke peringkat antarabangsa.

IKLAN

Tema ‘Beauty Beyond You’ yang mengambarkan semangat para gadis yang berpeluang untuk bersinar bukan sahaja luaran, malah kecantikkan dalaman juga. Datin Elaine Daly juga mengucapkan tahniah kepada Ratu Cantik Malaysia 2019 dan menyatakan bahawa banyak persiapan yang perlu dilakukan sebelum pertandingan Ratu Cantik Dunia tahun ini yang masih lagi dalam berbincangan.

Miss Universe Malaysia 2019, Memberi Inspirasi Kepada Wanita. Tahniah Shweta!

IKLAN

Apa-apa pun, REMAJA mengucapkan tahniah kepada Shweta Sekhon yang telah dinobatkan sebagai Ratu Cantik Malaysia 2019.

Miss Universe Malaysia 2019, Memberi Inspirasi Kepada Wanita. Tahniah Shweta!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI