Ketika REMAJA pertama kali bertemu dengan Mierul Aiman semasa sesi ujibakat Hero Remaja 2021, tiada langsung kisah yang mengatakan dirinya pernah bergelar ‘rider’. Dengan ketinggian sekitar 178cm, Mierul pada waktu itu nyata mempunyai aura untuk digilap menjadi pelapis industri seni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mierul (@mierulaiman)

Dengan wujudnya aplikasi perkhidmatan penghantaran makanan seperti Grabfood, Foodpanda dan bermacam-macam lagi , ramai anak muda kini mula berjinak-jinak menyediakan perkhidmatan ini. Tambahan lagi di musim pandemik Covid-19 yang rata-rata masyarakat memilih untuk duduk dirumah.

Bermula dengan hanya sekadar mencuba, Finalis Hero Remaja 2021, Mierul Aiman atau nama sebenarnya Mohamad Amirul Bin Norazman menjadi ‘rider’ penghantar makanan.

Mierul Aiman, Finalis Hero Remaja 2021 Kongsi Pengalaman Jadi ‘Rider’ Penghantar Makanan

IKLAN

Pelajar Jurusan Kejuruteraan Mekanikal UNISEL ini juga merupakan ‘freelance’ model tidak kekok langsung menyediakan makanan dan seterusnya menghantar makanan tersebut kepada pelanggannya. Pelbagai pengalaman yang ditemuinya sepanjang bergelar ‘rider’ penghantar makanan termasuklah pengalaman berhujan dan berpanas demi mencari rezeki yang halal!

Anak kedua dari lima beradik ini juga sempat berkongsi bagaimana rutin hariannya membuat penghantaran tempahan makanan di sekitar Putrajaya dan sekitarnya. Wahh, siapa sangka Finalis Hero Remaja ini mempunyai bakat memasak yang agak hebat apabila beliau sendiri menyediakan sajian makanan dan pemilik @tikistoast.

IKLAN

Hebat ya Mierul ni!

Mierul Aiman, Finalis Hero Remaja 2021 Kongsi Pengalaman Jadi ‘Rider’ Penghantar Makanan

IKLAN

Walaupun membuat pelbagai kerja dengan minat kesungguhan luar biasa, beliau tidak melupakan pelajarannya dan sentiasa akan mencapai impian dan merealisasikannya.

Tidak kira siapapun kita, selagi mempunyai kudrat kita mesti berusaha keras untuk melangsungkan kehidupan seharian dan mengubah nasib diri kita dan keluarga kerana setiap yang berusaha itu pasti mempunyai hasil kemudian hari, termasuklah usaha berdoa kepada Allah siang dan malam tanpa jemu. InsyaAllah.

Tahniah kami ucapkan buat Mierul kerana terpilih menjadi finalis Hero Remaja 2021. Teruskan mengundi Mierul untuk menjadi Hero Favourite dan jangan lupa, follow Mierul untuk melihat update terbarunya. Ini baru Hero! Good luck Mierul.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI