Puas Nabil mencari lembunya yang hilang. Dari hujung kampung ke hujung tetapi tiga ekor lembunya tidak nampak bayang langsung. Lembu peliharaannya sudah besar, sudah boleh dijual dan sudah pun ada pembelinya untuk korban hari raya haji. Tapi sekarang lesap entah ke mana.

“Baik minta tolong Wak Seman, mana tahu dia boleh membantu, monolognya sendirian selepas puas mencari.

Malam itu dia ke rumah Wak Seman, bomoh terkenal di kampungnya. Selepas diberitahu hajatnya, kata Wak Seman esok pergi cari lembunya di rumpun buluh besar di hujung kampung. Insya Allah ada di situ. Selepas membayar pengerasnya dia pulang ke rumah. Pagi itu, dia segera ke lokasi dinyatakan, memang benar tiga ekor lembunya elok tertambat.

Kehebatan Wak Seman dalam ilmu pengubatan memang tiada siapa boleh lawan. Cakaplah kes apa, kena sampuk, barang hilang, bini lari dari rumah, laki ada hubungan dengan orang, semuanya Wak Seman boleh bagi elok. Sebab itulah namanya memang terkenal seantera daerah, orang luar utara pun datang berubat dengannya. Sebab itulah namanya cukup besar dan dikenal ramai sekitar tahun 90-an dahulu.

Namun sebulan kemudian kampung gempar dengan kematiannya yang secara tiba-tiba. Mayatnya ditemui terlangkup di dapur dengan mata terbelalak ke atas, seolah-olah seperti dicekik. Wak Seman memang sudah lama menduda, isterinya meninggal dunia dan anak-anaknya hanya balik sesekala ke kampung kerana sudah bekerja di bandar. Orang temui mayatnya selepas seorang  penduduk kampung cuba mencarinya kerana mahu berubat.

Meremang Seram! Hantu Raya Cari Tuan Baru Selepas Kematian Tuannya

 

Memandangkan mayatnya dijumpai agak lewat, proses menggali kubur agak lewat diadakan. Lagi pun menunggu anak-anak balik, jadi mereka mengambil sepakat jenazahnya akan dikebumikan esok pagi, sekitar jam 10 pagi.

Orang kampung silih berganti ziarah. Ali juga sama kerana dia pernah meminta pertolongan dari Wak Seman dahulu. Dia sempat menghadiahkan bacaan Yassin sebelum melangkah keluar rumah.

IKLAN

Namun di laman, telinganya dapat menangkap suara dehem.

Meremang Seram! Hantu Raya Cari Tuan Baru Selepas Kematian Tuannya
Di perdu pokok pisang itu suara Wak Seman berdehemmm
Meremang Seram! Hantu Raya Cari Tuan Baru Selepas Kematian Tuannya
Sejak itu hantu raya peliharaan Wak Seman selalu mengganggu penduduk kampung

“Ermmm…ermmm” dari perdu pokok pisang. Saat matanya liar mencari, dia benar-benar terperanjat kerana di perdu itu Wak Seman sedang elok memerhatikannya. Terus dia melolong sambil orang kampung panik kerana dia terus pengsan selepas kejadian itu.

Lama juga dia pengsan. Sebaik sedar dia tergagap-gagap berkata Wak Seman..Wak Seman. Ada di perdu pokok tapi ramai yang tidak percaya kerana mana mungkin kejadian ini.

Esoknya jenazah Wak Seman elok dikebumikan. Tapi orang kampung mula hairan kerana jenazahnya agak berat ketika diusung. Kain kapannya juga tidak muat dan banyak lagi kejadian pelik. Masing-masing sudah bercakap namun ramai yang mahu menjaga aibnya.

Malam selepas pengkebumiannya, kampung gempar lagi. Kalau semalam Ali nampak, kali ini Nabil sendiri terserempak di mana katanya Wak Seman menahan motor dibawanya, suruh hantar ke hujung kampung. Terus Nabil kemalangan kerana terlalu takut.

Ramai kaitkan Wan Seman membela hantu raya. Sebabnya ramai yang berjumpa “Wak Seman” yang hanya berdehem bila ditegur.

IKLAN

Lebih menggerikan, ada anak dara yang pengsan selepas melihat Wak Seman melahap makanan di dapur. Nasi kosong dan ayam dipanggang.

Meremang Seram! Hantu Raya Cari Tuan Baru Selepas Kematian Tuannya
Di lorong gelap inilah hantu raya Wak Seman selalu menunggu untuk mencari tuan barunya

Orang kampung sebelah juga sudah heboh. Baru ini Zali juga kemalangan dan pengsan selepas menumpangkan Wak Seman ke warung. Disebabkan dia baru datang dari bandar dia memang tak pernah bertemu lelaki ini. Sewaktu mula memboncengkan Wak Seman, motornya mula berat sebelum terus terhenti tepat-tepat di tengah kubur.

“Aku mahu tuan baru, aku mahu tuan baru,” kata Wak Seman sambil memegang bahu Zali.

Kecoh kampung itu, walau ramai ustaz-ustaz dipanggil tetapi gangguan dari hantu raya Wak Seman tak surut-surut. Kata Ustaz-Ustaz ini, hantu raya peliharana Wak Seman ini terlalu kuat dan mahu mencari tuan baru. Hantu raya ini jugalah yang “menolong” Wak Seman dalam kerja mengubatnya. Tidak hairanlah sesiapa yang datang berubat, masalah mereka akan selesai. Tetapi selepas  tuannya mati, dia mencari tuan baru.

Selama 44 hari itu, kampung sunyi sepi. Ramai yang takut untuk keluar rumah selepas heboh hantu raya Wak Seman mencari tuan baru. Kejadian benar-benar berlaku di utara tanahair ini hanya kembali redha apabila jasad Wak Seman sudah hancur menjadi tulang temulang di dalam tanah.

IKLAN

Kisahnya reda begitu saja tetapi pernah sesekali orang luar akan alami kemalangan kerata apabila melalui kampung ini kerana selepas menumpangkan seorang tua yang tidak berbaju, ketika itulah hantu Wak Seman dengan bersuara garau akan berkata “aku mahu tuan baru, aku mahu tuan baru berulang kali sebelum mangsanya ditemui alami cedera parah. Tidak diketahui siapa pewarisnya tetapi kisah ini tidak pernah habis dibicarakan terutama bagi generasi lama yang tahu kejadian yang benar-benar terjadi ini.

Meremang Seram! Hantu Raya Cari Tuan Baru Selepas Kematian Tuannya

Jangan lupa tonton Suri Ram di Maya Hd dan Astro Prima jam 11 malam ini dalam episod Hantu Raya.