Sejak kebelakangan ini, angka kes positif pandemik COVID-19 di negara semakin hari semakin meningkat hingga kadang-kala mencecah ratusan kes dalam sehari.

Paling banyak kes yang dikesan pula adalah di Sabah memandangkan banyak kluster yang wujud di sana apatah lagi sekarang ni sedang hangat berlangsungnya Pilihan Raya Negeri (PRN).

Setakat semalam, 27 September Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan sebanyak 124 kes warganegara daripada 150 dikesan di Sabah.

IKLAN

Susulan peningkatan mendadak bebarapa hari ini di Sabah, Pakar Perubatan Kesihatan Awam Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Malina Osman berpendapat kerajaan perlu melaksanakan sekatan perjalanan keluar dan masuk negeri Sabah susulan kes jangkitan COVID-19 dikesan di Semenanjung Malaysia yang berasal dari negeri itu.

Meningkat Tiga Angka, Pakar Kesihatan Cadang Laksana Sekatan Perjalanan Di Sabah Dengan Segera
.

IKLAN

Menurut laporan Astro Awani, Malina berkata kerajaan perlu segera melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Secara Pentadbiran (TEMCO) di kawasan yang dikesan mempunyai kluster.

“Situasi ketika itu juga dicetuskan oleh kebimbangan terhadap beberapa kluster yang telah berlaku namun sukar dijalankan pengesanan kontak secara berkesan.

“Situasi semasa di Sabah dengan mengambil kira impak ekonomi perlu dinilai dengan teliti sebelum keputusan PKP dilaksanakan secara keseluruhan negeri,” jelasnya.

Dalam pada itu, KKM memaklumkan individu pulang dari Sabah ke Semenanjung akan dikuarantin di rumah bermula 27 September hingga 10 Oktober 2020.

IKLAN

Aktiviti saringan akan dijalankan kepada semua individu yang baru tiba dari Sabah di semua Pintu Masuk (Domestik dan Antarabangsa).

Rata-rata netizen meluahkan rasa risau dan takut dengan peningkatan kes yang berlaku di Malaysia.

Meningkat Tiga Angka, Pakar Kesihatan Cadang Laksana Sekatan Perjalanan Di Sabah Dengan Segera
.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI