Untitled design-55

Wow! Tahniah Remaja ucapkan kepada pembikin filem, Syahmi Sazli yang berjaya menjadikan karya Mael Totey The Movie sebagai filem no.1 di Astro First sekaligus memecah rekod filem-filem terdahulu yang pernah disiarkan di saluran tersebut.

Kini tangga kutipan tertinggi di saluran tersebut diungguli filem ini dan diikuti oleh Polis Evo dan Hantu Kak Limah ditangga ketiga.

Dalam satu hantaran di laman Instagram, Syahmi memanjatkan rasa kesyukuran, “Segala puji bagi Allah. Filem pertama dari kami telah cipta sejarah filem no1 terlaris sepanjang masa di Astro First. Moga filem ke2 nanti mampu cipta bnyk lagi sejarah. Next filem nk mi buat crita apa?”

Filem ini diterajui Syahmi Sazli sendiri sebagai Mael, Aween Ismail yang merupakan finalis Dewi Remaja 2018/19 sebagai Yaya, Emaleen Minhad sebagai Teacher dan dua lagi figura yang tidak asing bagi drama pendek terbitan Syahmi iaitu Yoe Parey serta Asif Suhaimi.

IKLAN

Filem Mael Totey The Movie ini mengisahkan seorang pemuda lurus bendul, Mael yang berusaha pelajari Bahasa Inggeris sebaik mungkin demi memenuhi syarat yang diletakkan oleh gadis idamannya, Yaya.

Tetapi Mael bertemu cinta sejatinya bersama cikgu Bahasa Inggeris yang mengajarnya. Konflik antara ketiga-tiga watak utama ini diselesaikan oleh empat budak istimewa, Asif, Yoe, Yatin dan Bedul.

IKLAN

Kalau nak tahu lebih lanjut korang kenalah tgk sendiri. Min sudah, korang yang belum tu bila lagi?

Sumber: Instagram Syahmi Sazli

IKLAN

***P/S – Min dah pun tengok filem ini, apa yang boleh min dikongsikan ia penuh pengajaran positif. Ada suara-suara menyatakan bahawa filem ini tidak mencapai piawaian untuk dijadikan penanda aras industri filem tempatan.

Mungkin ada betulnya, kerana ini filem pertama Syahmi dan banyak lagi yang beliau perlu pelajari namun formulanya yang berjaya menawan hati masyarakat umum patut dipuji. Diharapkan Syahmi terus menerus memajukan diri dalam industri ini dan menghasilkan lebih banyak karya yang bermutu serta yang paling penting, laku keras!