Bermula dengan sebuah kedai runcit yang kecil pada tahun 1957 di Kelantan, kini pemborong dan peruncit, Pasaraya Mydin mempunyai pelbagai cawangan di serata Malaysia.

Perniagaan tersohor tersebut, yang kini telah diambil alih oleh salah seorang anak kepada pengasas Pasar Raya Mydin iaitu Datuk Wira Haji Dr. Ameer Ali Mydin yang berkhidmat sebagai Pengarah Urusan.

ARTIKEL BERKAITAN : ‘Kejayaan Demi Kebahagiaan’, Hafiz Mahamad Hadiahkan Staf Kereta SUV, ‘Shopping’ Baju Raya & Bonus Sebulan Gaji

“Mengahwini Pasangan Yang Tepat, Kunci Kejayaan Para Usahawan” -Ameer Ali Mydin

Baru-baru ini, menerusi petikan video dari temu bual bersama stesen radio BFM yang dimuat naik di laman Instagramnya, beliau berkongsi ‘rahsia’ di sebalik kejayaan pasar raya Mydin yang dimilikinya berkenaan.

Kongsinya, beliau menyifatkan mengahwini pasangan yang tepat adalah sangat penting kerana sokongan dan dorongan yang positif perlu datang dari mereka.

IKLAN

“Mengahwini pasangan yang tepat adalah kunci kejayaan para usahawan. Ini kerana mereka perlu berada di sisi dan akan menjadi individu yang banyak berkorban,” katanya.

“Mengahwini Pasangan Yang Tepat, Kunci Kejayaan Para Usahawan” -Ameer Ali Mydin

Penyampai radio yang menemu bual beliau turut menambah bahawa setiap kejayaan seorang lelaki akan ada wanita yang lebih kuat di belakang mereka.

IKLAN

Bagaimanapun, ungkapan tersebut dikatakan kurang dipersetujui oleh isteri beliau kerana menganggap dirinya tidak berada di ‘belakang’, tetapi sentiasa bergerak seiring untuk memberi sokongan.

Malah, buku MYDIN: The Untold Story yang diterbitkan pada tahun 2012 juga ditulis oleh isterinya, Datin Wira Dr. Hajah Siti Hawa Mohd. Walau buku tersebut ditulis oleh isteri tercintanya, namun hanya gambar Ameer Ali Mydin diletakkan di buku hadapan.

“Mengahwini Pasangan Yang Tepat, Kunci Kejayaan Para Usahawan” -Ameer Ali Mydin

IKLAN

“Isteri saya kurang setuju dengan kata-kata tersebut kerana bagi dirinya, dia tidak berada di belakang. Tetapi berada bersama dengan saya dalam setiap kejayaan,” tuturnya lagi.

“Semua orang cakap, ‘Wah, awaklah lelaki itu.’ Tidak. Sebenarnya saya bukanlah lelaki itu dan ada seorang wanita bersama saya yang yang menulis buku tersebut,” ujarnya lagi.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Instagram Ameer Ali Mydin

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI