Berita baik buat pengguna WhatsApp terutamanya buat rakyat Malaysia, aplikasi itu katanya telah mengumumkan pengguna di Malaysia mula menerima ciri WhatsApp Communities bermula dari hari ini dan seterusnya menjadi antara negara terawal menerimanya menjelang pelancarannya secara global.

Menarik! Malaysia Negara Pertama Terima Ciri Terbaharu WhatsApp Communities

Sebelum ini, WhatsApp banyak memperkenalkan ciri-ciri yang menfokuskan pada WhatsApp Group, antaranya termasuklah sokongan sehingga 512 orang dalam satu grup, selain dibenarkan untuk mempunyai lebih banyak admin. Malah, WhatsApp juga dikatakan pernah menguji kebolehan untuk individu meninggalkan WhatsApp Group tanpa meninggalkan notifikasi.

BACA: WhatsApp Perkenal Ciri Keluar Dari Grup Secara Senyap Tanpa Notifikasi

WhatsApp Communities merupakan satu ciri yang menawarkan kebolehan buat pengguna menguruskan WhatsApp Group dengan lebih baik.

Menarik! Malaysia Negara Pertama Terima Ciri Terbaharu WhatsApp Communities

IKLAN

Menerusi ciri WhatsApp Communities, beberapa WhatsApp Groups yang berkait boleh dihimpunkan di bawah satu halaman sekaligus memudahkan pengurusan untuknya. Misalnya, pengguna boleh membentuk sebarang komuniti berkaitan kerja, pembelajaran atau lain-lain, seterusnya ia disertai oleh kumpulan (Groups) berbeza yang berkait dengannya. Ia bukan sahaja memudahkan pengurusan, malahan turut membolehkan pentadbir (admin) membuka sebarang perbincangan lebih kecil berdasarkan topik yang mahu dibincangkan dengan lebih baik.

Dalam masa sama, pentadbir juga boleh menghantar mesej pengumuman kepada semua ahli menerusi kumpulan tertentu. Kemudian hanya pentadbir dan ahli tertentu yang diberi kebolehan untuk menambah masuk ahli baru ke dalam komuniti, sama ada secara individu atau menerusi pautan undangan. Kemas kini ini akan diperkenalkan secara berperingkat dalam tempoh beberapa minggu yang mendatang.

Menarik! Malaysia Negara Pertama Terima Ciri Terbaharu WhatsApp Communities

IKLAN

Bagi meningkatkan ciri privasinya, WhatsApp turut membawakan enkripsi hujung-ke-hujung ke dalam Communities, selain turut memperkenalkan fungsi yang membolehkan pengguna meninggalkan sesebuah kumpulan secara senyap-senyap.

Menurut Meta, Communities dan ciri-ciri berkaitan kumpulan yang baharu diperkenalkan akan diperkenalkan kepada pengguna-pengguna di Malaysia secara berperingkat dalam tempoh dari sekarang hingga beberapa minggu lagi. Anda tidak perlu bimbang jika masih belum menerima ciri ini di dalam WhatsApp anda kerana lambat laun ia akan tiba jua.

Wah, nampaknya aplikasi WhatsApp ini macam tahu je orang Malaysia ni ada banyak dan macam-macam group. Hiks!

IKLAN

BACA: Pengguna iPhone Ini Tidak Lagi Boleh Guna WhatsApp Mulai Oktober Depan

Sumber : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI