Foto: Michael Weidemann

Jika sebelum ini WhatsApp telah mengumumkan akan memberhentikan penggunaan aplikasi itu kepada beberapa buah peranti lama, kini akhirnya mereka akan menghentikan sokongan kepada beberapa lagi peranti iOS, khususnya iPhone yang menjalankan iOS 10 dan iOS 11.

BACA: iPhone 6S Plus Antara ‘Smartphone’ Disekat WhatsApp Bermula 1 November 2021

Pengguna iPhone Ini Tidak Lagi Boleh Guna WhatsApp Mulai Oktober Depan
Foto: Liam Shaw

WhatsApp telah memberi amaran kepada pengguna yang masih menjalankan iOS 10 atau iOS 11 perlu mengemas kini peranti mereka jika mahu terus menggunakan WhatsApp selepas 24 Oktober 2022. Untuk info, peranti yang masih menggunakan iOS 10 dan iOS 11 pada masa ini ialah iPhone 5 dan iPhone 5c.

Oleh yang demikian, pengguna yang mempunyai peranti tersebut tidak akan dapat menggunakan WhatsApp mulai Oktober depan.

Walau bagaimanapun, bagi pengguna iPhone 5s, iPhone 6 dan iPhone 6s yang menggunakan iOS 12 korang tidak perlu risau kerana peranti-peranti ini masih lagi menerima sokongan WhatsApp. Penguna iPhone perlu mempunyai iOS 12 ke atas untuk terus menggunakan aplikasi itu, manakala untuk pengguna Android pula memerlukan OS 4.1 ke atas.

IKLAN
Pengguna iPhone Ini Tidak Lagi Boleh Guna WhatsApp Mulai Oktober Depan
Foto: Alvaro Reyes

BACA: WhatsApp Perkenal Ciri Keluar Dari Grup Secara Senyap Tanpa Notifikasi

BACA: Kenal Pasti Teknik Scammer Aplikasi Whatsapp, Ketua Polis Kongsi Tip Elak Ditipu

IKLAN

Tambahan lagi, acara WWDC 2022 bakal berlangsung dan Apple akan mengumumkan pelancaran iOS 16 yang dikatakan akan berhenti berfungsi pada iPhone 6s, iPhone 6s Plus dan iPhone SE pertama.

Nah, sekiranya korang pemilik iPhone yang tersenarai, bolehlah mengemaskini peranti korang untuk mengelakkan daripada sebarang kesukaran untuk menggunakan aplikasi WhatsApp kelak.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI