Semalam mungkin merupakan hari menakutkan bagi penduduk yang tinggal berhampiran pantai di Louisiana, Amerika Syarikat.

Ini kerana 10 puting beliung terbentuk secara serentak di luar pantai Louisiana di negara Uncle Sam itu. Walau tiada kemalangan jiwa dicatatkanya namun jika pusaran ini membadai kawasan sekitarnya, kemusnahan teruk pasti terjadi.

Dalam pada itu, putting beliung paling banyak pernah dicatatkan di Lake Michigan adalah sebanyak 9 pembentukan dan kejadian yang berlaku semalam mencatatkan satu rekod baru di negara tersebut.

Menakutkan! 10 Puting Beliung Terbentuk Serentak Di Louisiana, Amerika Syarikat

Menakutkan! 10 Puting Beliung Terbentuk Serentak Di Louisiana, Amerika Syarikat

Menakutkan! 10 Puting Beliung Terbentuk Serentak Di Louisiana, Amerika Syarikat

Menakutkan! 10 Puting Beliung Terbentuk Serentak Di Louisiana, Amerika Syarikat

Menakutkan! 10 Puting Beliung Terbentuk Serentak Di Louisiana, Amerika Syarikat

Menurut Wikipedia, puting beliung atau tornado ialah sebuah tiub angin berpusing yang menyentuh tanah dan awan kumulonimbus. Angin yang berada di dalam puting beliung berpusing dengan pantas dan menjadikan puting beliung sangat berbahaya.

IKLAN

Kebanyakan puting beliung mempunyai angin selaju 175 km/j atau kurang, dengan lebar 250 kaki (75 meter), dan bergerak beberapa kilometer sebelum "lenyap". Walau bagaimanapun, sesetengah puting beliung mempunyai angin selaju 480 km/j, dengan lebar lebih daripada (1.6 km), dan boleh bergerak melebihi 100 kilometer.

Puting beliung seringkali terjadi semasa hujan ribut petir angin kuat dan mendatangkan banyak kemusnahan kepada apa-apa sahaja yang disentuhnya.

Bagaimana puting beliung terjadi?

Puting beliung boleh terjadi hasil aktiviti di dalam awan kumulonimbus yang besar semasa ribut petir dahsyat. Puting beliung juga boleh berlaku bersama taufan.

IKLAN

Dalam kebanyakan ribut petir yang berlaku di dunia, udara panas naik membawa wap air dan membentuk awan kumulonimbus dan hujan membawa udara sejuk ke bawah pada tempat yang sama, oleh itu angin ribut kencang tidak terbentuk. Tetapi sesetengah ribut petir pula menghasilkan angin kencang di dalam awan akibat turun naik udara panas dan sejuk secara serentak serta turun naik udara panas dan sejuk yang tidak berlaku pada tempat yang sama, dikenali sebagai fenomena angin ricih.

Sekiranya angin ricih kencang tersebut berubah bentuk daripada melintang di dalam awan kepada menegak, angin kencang berbentuk corong akan terbentuk dan pusaran angin berbentuk corong tersebut dikenali sebagai puting beliung.

IKLAN

Kemusnahan dan lokasi berlakunya puting beliung

Puting beliung dikategori mengikut Skala Fujita, daripada F0 sehingga F5. F0 mempunyai kelajuan angin paling rendah manakala F5 mempunyai kelajuan angin paling tinggi.

Amerika Syarikat ialah negara yang paling banyak mengalami bencana puting beliung tetapi ini tidak bermakna negara-negara lain tidak akan mengalami bencana ini. Puting beliung boleh terjadi di mana-mana tempat di dunia. Kawasan yang paling kerap dilanda ribut petir di Amerika Syarikat ialah di kawasan lembangan yang dilindungi Banjaran Rocky dan Banjaran Appalachian. Kawasan tersebut dikenali sebagai Lembah Puting Beliung (Tornado Alley).

Puting beliung amat sukar diramal dan ia hanya dapat diramalkan apabila titik tekanan rendah di dalam awan kumulonimbus dikesan oleh radar Doppler. Akibatnya, penduduk di kawasan yang diramalkan akan dilanda puting beliung hanya mempunyai masa yang sangat terhad untuk pergi ke tempat perlindungan.

BACA SINI : INI SEBAB KENAPA TAUFAN DIBERI NAMA WANITA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI