Niat mereka adalah untuk melihat penyanyi ‘In My Blood’ beraksi di hadapan mata dan mendengarnya menyanyikan lagu tersebut serta lagu hit lain secara live.

Namun lain pula jadinya apabila mereka terpaksa akur dengan nasib ditipu oleh scammer yang menjual semula tiket.

*

Selepas enam tahun bergelar penyanyi mainstream, ini merupakan kali pertama penyanyi kelahiran Kanada itu berkunjung ke Malaysia bagi menjayakan sebuah konsert mega.

Sambutan peminat di sini memang hangat apabila tiket Konsert Jelajah Asia Shawn Mendes yang ditawarkan pada April lalu habis terjual dalam masa beberapa hari saja.

Melayang RM800, Peminat Shawn Mendes Kecewa Akibat Scammer Tiket Konsert

Melayang RM800, Peminat Shawn Mendes Kecewa Akibat Scammer Tiket Konsert

Disebabkan itulah, ramai peminat Shawn yang mencari alternatif untuk membeli tiket melalui golongan reseller. Namun nasib tak menyebelahi sesetengah daripadanya apabila mereka ditipu oleh scammers.

Salah seorangnya memuat naik kronologi bagaimana scammer tersebut menipu. Pemegang akaun PutriNoraini_ di Twitter itu membeli tiket menerusi laman web Carousell. Malah dia turut berjumpa dengan penjual tersebut secara face-to-face ketika menerima tiket.

Namun setelah pulang, dia terperasan mengenai nota disclaimer pada kertas tiket yang mengatakan Nama dan Kad Pengenalan pembeli perlulah di-scan di pintu masuk Axiata Arena oleh pegawai yang bertugas.

IKLAN

 

Melayang RM800, Peminat Shawn Mendes Kecewa Akibat Scammer Tiket Konsert Melayang RM800, Peminat Shawn Mendes Kecewa Akibat Scammer Tiket Konsert

 

Tentulah, kini Putri perlu mendapatkan salinan kad pengenalan penjual yang menggunakan nama Sofia Janna itu.

Malangnya segala permintaan dan teks pesanan yang dihantar tidak dibalas walaupun Sofia jelas sedang online.

IKLAN

 

Melayang RM800, Peminat Shawn Mendes Kecewa Akibat Scammer Tiket Konsert

 

Mereka mencuba nasib juga untuk hadir semalam dan diminta terus ke kaunter servis pelanggan. Rupa-rupanya, tiket tersebut ada tiket palsu.

Sebab itulah ia gagal untuk di-scan di pintu masuk. Lebur RM800 untuk nilai 2 pasang tiket palsu.

IKLAN

 

Melayang RM800, Peminat Shawn Mendes Kecewa Akibat Scammer Tiket Konsert

*

Bukan Putri seorang saja yang tertipu oleh scammers semalam.

Sebagai pihak yang selalu menerima jemputan ke konsert seperti ini, apa yang REMAJA boleh nasihatkan adalah untuk betul-betul menyemak tiket yang dibeli daripada reseller.

Betul tindakan Putri untuk menerima tiket secara berhadapan, tetapi silapnya tidak menyemak info yang tertera.

Seperkara lagi, jika tidak biasa dengan proses membeli tiket, ajak kawan yang sudah biasa untuk menjadi sidekick korang. Sekurang-kurangnya dia sudah berpengalaman untuk menyemak.

Tak apalah, tak ada rezeki untuk bertemu Shawn Mendes pada kali ini.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI