Dalam manifesto yang dibentang Pakatan Harapan Mei lalu, memang kerajaan menjanjikan pemansuhan bayaran tol seluruh negara.

 

Namun nampaknya, proses dan pelaksanaan manifesto ini lebih merumitkan banyak pihak daripada jangkaan mereka.

IKLAN

Walaupun jika ia dilaksanakan secara berperingkat, bukan murah dan mudah ya untuk ia dihapuskan. Dalam kenyataan terbaru Menteri Kerja Raya, Baru Bian berkata kerajaan sedang mengkaji proses ini untuk semua operasi tol di seluruh Malaysia.

Hasil kajian itu nanti akan diumumkan sekitar hujung tahun ini. Jadi, besar kemungkinan ia tidak akan terlaksana dalam masa terdekat.

 

IKLAN
Mansuh Atau Tidak? Isu Bayaran Tol Pula Merumitkan Semua Pihak
Tol Batu Tiga yang dimansuhkan awal tahun ini.

 

Mansuh Atau Tidak? Isu Bayaran Tol Pula Merumitkan Semua Pihak
Menteri Kerja Raya, Baru Bian.

 

IKLAN

Menurut Baru Bian, isu ini menjadi rumit kerana ia melibatkan ramai pihak, termasuklah rakyat Malaysia sendiri yang merupakan pengguna lebuh raya. Kos pemansuhan tol ini akan memakan kos yang besar iaitu setinggi RM400 bilion jika kita ingin memansuhkan KESEMUA TOL dalam satu masa.

Malah, kerajaan juga perlu mengambil kira kepentingan KWSP sebagai salah satu pemegang saham PLUS Malaysia Berhad. Tak kan lah nak buat KWSP rugi pula kan.

Obviously, proses ini akan memakan masa. Jangan korang ‘membawang’ pula menuduh kerajaan sudah terlupa dengan manifesto mereka sendiri. Biar mereka lakukan kajian terperinci dulu okay.