Drama Korea antara yang selalu mendapat tempat di hati masyarakat tempatan kerana jalan ceritanya menarik dan dibintangi oleh pelakon yang handsome dan cantik-cantik belaka.

Suatu masa dulu, ketika penggunaan internet tak begitu meluas di Malaysia, kita masih lagi tertunggu-tunggu di depan kaca TV dan excited nak menonton K-Drama ni.Korang masih ingat lagi tak antara drama-drama yang pernah trending dulu?

Jom Remaja kasi throwback sikit beberapa drama Korea yang berjaya membuatkan ramai ‘melekat’ depan TV.

1. All About Eve (2000)

Ramai juga yang berpendapat drama ni adalah antara K-Drama yang terbaik. Mengisahkan seorang pelajar kolej yang cantik yang tinggal bersama bapanya dan mempunyai zaman kanak-kanak bahagia dengan sahabat baiknya, Woo-jin (Han Jae-suk).

Hidup berubah secara radikal untuk Sun-mi apabila bapanya memutuskan untuk menyara Young-mi (Kim So-yeon), seorang gadis cantik yang sebaya dengan Sun-mi. Young-mi menjadi pesaing dan musuh Sun-mi dalam setiap aspek kehidupannya.

2. Autumn In My Heart (2000)

Kisah tertukar anak ni nampak klise pada sinetron Indonesia.  Tapi, garapan yang dibawa dalam drama Autumn In My Heart ni memang terbaik la wey.

3. Successful Story Of A Bright Girl (2002)

Kisah gadis comel dan periang Yang-soon (Jang Nara) yang berpindah ke Seoul untuk bekerja sebagai pembantu rumah Ki-tae (Jang Hyuk), seorang CEO syarikat kosmetik yang keras kepala dan juga majikan Yang-soon.

IKLAN

Adegan lucu dan comel lakonan Jang Nara ni la yang membuatkan ramai tak mahu terlepas walau satu episod.

4. Winter Sonata (2002)

Drama Korea pertama yang ditayangkan di Malaysia dan bermulalah fenomena ‘Korean Wave’ dekat Malaysia.
Siapa je yang tak tengok Winter Sonata kan?

5. Stairway To Heaven (2003)

Kisah persahabatan Song-Joo (Kwon Sang-woo) dan Jung-Seo (Choi Ji-woo) yang sememangnya rapat sejak kecil lagi. Namun, apabila mereka dewasa, satu kemalangan tragis berlaku dan Jung-Seo mengalami amnesia.

Jung-Seo tidak ingat Song-Joo, yang dia paling cintai dan tidak dapat mengenal pasti kewujudannya, malahan namanya sendiri pun dia lupa.

IKLAN

Tragis kan?

6. Full House (2004)

Bukan hanya berbakat dalam bidang nyanyian, Rain juga tak kurang hebatnya dalam dunia lakonan. Drama perkahwinan kontrak ini langsung tidak klise seperti yang korang tonton jam 7 malam di kaca Tv. Hiks!

7. Memories In Bali (2004)

Lee Soo-jung (Ha Ji-won), adalah ejen pelancongan yang mencuba nasib di Bali selepas melalui zaman kanak-kanak yang susah dan menyedihkan. Dia bertemu dengan Jae-min (Jo In-sun), Kang In-wook (So Ji-sub) dan Young-joo di Bali.

Apabila Lee Soo-jung kembali ke Seoul, keinginannya untuk berjaya membolehkannya mencari Jae-min untuk mendapatkan pekerjaan, tanpa sengaja membibitkan satu peristiwa yang semakin merumitkan tentang cinta tiga segi yang tragis.

IKLAN

8. My Lovely Sam-Soon (2005)

Sam Soon diupah sebagai ketua ‘baker’ dan dia selalu bergaduh dengan Jin Hun seperti kucing dan anjing. Walau bagaimanapun, mereka mula merasakan perasaan cinta antara satu sama lain. Perkara menjadi rumit ketika bekas teman wanita Jin Hun, Yoo Hee Jin kembali dari Amerika Syarikat yang berniat untuk memikat hati Jin Hun kembali.

9. My Girl (2005)

Yoo-rin bertekad untuk mencari duit dan melangsaikan hutang ayahnya bertemu dengan Seol Gong-chan (Lee Dong-wook), pewaris tunggal kepada L’Avenue Hotel. Untuk menunaikan impian datoknya yang nazak, Gong-chan menggunakan Yoo-rin untuk menyamar sebagai cucu datoknya yang telah lama hilang.
Boleh tahan juga konflik dalam drama ni yang kita sendiri tak sabar nak tunggu apa kesudahannya.

10. Coffee Prince (2007)

Coffee Prince menceritakan kepayahan hidup Go Eun Chan (Yoon Eun-hye) yang terpaksa menjadi ketua keluarga selepas kematian bapanya.

Selepas Eun Chan bertemu dengan Han Kyul dan Han Kyul menyangkanya seorang budak lelaki, Han Kyul memutuskan untuk mengupah Eun Chan menjadi ‘kekasih’nya untuk mengelakkan dari temujanji yang ditetapkan oleh neneknya. Sangat terdesak memerlukan wang, Eun Chan tidak mempunyai pilihan selain menerima.

Dalam penyamarannya sebagai lelaki, timbul pula rasa sayang pada Han Kyul dan membuatkan lelaki itu juga confused dengan perasaan sebenar.

Okay, mana satu favorite K-Drama pilihan korang?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI