Penyanyi rap, Benjamin Hammond Haggerty atau lebih dikenali sebagai Macklemore tular di media sosial selepas melancarkan lagu terbaru yang berjudul Hind’s Hall. Lagu ini menjadi sorotan ramai pendengar bukan kerana kekuatan muziknya, tetapi pesanan yang lantang disuarakan melalui lagu ini mengenai isu tragedi kemanusiaan di Gaza juga amat jelas.

Pelantun lagu terkenal seperti Thrift Shop dan Can’t Hold Us  ini menyuarakan sikap solidaritinya terhadap mahasiswa dan mahasiswi di seluruh dunia yang berani berpartisipasi dalam protes gencatan senjata di Gaza, Palestin.

“Mana Suara Selebriti Lain? Takkan Diam Je?”, Macklemore Lantang Bersuara Isu Di Gaza
Kredit: Good Good Good

“Hind’s Hall” bukan hanya merujuk terhadap penunjuk perasaan di kampus Hamilton Hall, Universiti Columbia, tetapi ia juga sebagai bentuk penghormatan terhadap Hind Rajab, seorang kanak-kanak Palestin berusia enam tahun yang tewas dalam serangan di Gaza.

Dalam lirik rapnya, Macklemore tidak hanya mengkritik tindakan keras yang dilakukan oleh pihak Polis Los Angeles terhadap penunjuk perasaan. Malah, penyanyi itu juga mengecam Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden sekaligus mempersoalkan sikap rakan-rakan industri muzik.

IKLAN

“The blood is on your hands, Biden, we can see it all”

“What happened to the artist? What d’you got to say?”

“If I was on a label, you could drop me today”

Menurut Macklemore dalam lagu Hind’s Hall dia tidak akan mengundi Biden pada pilihan raya seterusnya. Dalam pada itu, dia juga menyatakan bahawa jika dia adalah bernaung dibawah label muzik, dirinya sedia untuk dilepaskan kerana dia terpanggil untuk menyuarakan kebenaran.

“Mana Suara Selebriti Lain? Takkan Diam Je?”, Macklemore Lantang Bersuara Isu Di Gaza
Kredit: Instagram Macklemore

Melalui perkongsiannya di aplikasi Instagram, video lagu Hinds Hall telah ditonton sebanyak lebih 159 juta setakat hari ini. Ramai juga peminat yang memuji langkah yang diambil Macklemore kerana berani menyuarakan isu yang sedang hangat ini.

IKLAN

Once it’s up on streaming all proceeds to UNRWA,” kata Macklemore.

IKLAN

Macklemore juga menyatakan bahawa semua hasil keuntungan dari lagunya akan disumbang kepada United Nations Relief and Works Agency (UNRWA). UNRWA merupakan organisasi bantuan dan manusia yang membantu dari segi pendidikan, kesihatan, layanan sosial, serta bantuan darurat untuk mangsa di Gaza.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI