Dek video yang dimuat naik oleh rakan media di Sinar Harian hujung minggu lalu, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat; Datuk Seri Rina Harun telah ditempelek warganet kerana terlalu mengejar publisiti.

Video tersebut menunjukkan Rina melawat remaja Sindrom Down berusia 13 tahun, Bella yang kini disebut-sebut berikutan kes perbicaraan melibatkan penderaan ke atasnya. Kehadiran Rina di hospital berkenaan juga ditemani rakan wartawan dan jurugambar.

“Mana Kamu Sejak Julai?!” Lawatan Rina Harun Melihat Bella Dituduh Stun Publisiti
Sumber Foto : BERNAMA

Lantas, ramai yang mempersoalkan di mana keberadaan Rina sejak kes Bella diketahui umum pada Julai 2021? Seorang pengguna akaun Facebook juga bertanya apakah peranan yang telah dimainkan oleh Menteri tersebut sepanjang sembilan bulan ini sebelum kes masuk ke peringkat perbicaraan?

Tidak cukup dengan itu, ada yang bertanyakan apakah tindakan kementerian seterusnya bagi memastikan kanak-kanak di Malaysia selamat di bawah jagaan rumah kebajikan dan di kediaman sendiri.

IKLAN

Dalam pada itu, pengasas bersama Yayasan Chow Kit, Hartini Zainudin lantang mempersoalkan sama ada tindakan Rina mempunyai agenda tersendiri; apatah lagi apabila ia dilakukan hanya SELEPAS kes Bella menarik perhatian Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan isteri, Che Puan Besar Khaleeda Bustamam untuk menyuarakan sokongan membela nasib mangsa itu.

ARTIKEL BERKAITAN : Selepas Che Puan Besar Khaleeda, Kini Tunku Mahkota Johor Pula Bersuara Tentang Kes Penderaan Bella – REMAJA

“Saya tidak tahu apa motifnya (Rina), tetapi yang pasti ia nampak seperti beliau berlumba-lumba menunjukkan seperti beliau melakukan sesuatu dalam kes penderaan Bella,” catatnya menerusi ciapan terbaru.

IKLAN

Hartini juga mempersoalkan tindakan Rina itu yang disebutnya “kurang ikhlas”, “hipokrit” dan meminta beliau untuk “berhenti bergambar”; sambil menyifatkan Rina tidak sensitif dan tidak tahu mengenai perlindungan kanak-kanak.

Semalam, Rina menerusi hantaran di media sosial memaklumkan bahawa beliau mengalu-alukan tawaran TMJ dan isteri. Beliau juga berkata akan memberikan taklimat kepada TMJ mengenai langkah-langkah yang akan diambil oleh kementerian berhubung perbicaraan itu.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Kronologi Kes Penderaan Kanak-Kanak OKU, Selebriti Turut Tuntut #JusticeForBella – REMAJA

BACA LAGI : Diselar Gara-Gara Video Cuci Lantai Tanpa Kesan Banjir, Rupa-Rupanya Rina Harun Bersihkan Tahi Cicak & Unggas – REMAJA

Sumber : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI